Annas (och Wikis) lilla parfymskola

Använder du parfym?

Jag använder parfym i stort sett varje dag, förutom om jag bara ska vara hemma då vill jag inte slösa på mina parfymer då de inte är helt gratis…

Men jag har både dyrare parfymer och lite billigare varianter som jag använder mer som vardagsparfymer och i detta inlägg hade jag tänkt skriva om en av mina finare (läs dyrare) men efter att jag googlat på parfym så inser jag att detta är ju en hel vetenskap så det får bli både ett Anna-tipsar-om-en-parfym och Allt-du-behöver-veta-om-parfym-inlägg.

Ordet parfym kommer från latinets per fumum, som betyder ’genom rök’. Parfymerier, eller konsten att göra parfymer, uppstod för mer än 4000 år sedan i Mesopotamien och antikens Egypten men utvecklades ytterligare av romarna och perserna. 

Under forntiden användes örter och kryddor, som mandel, koriander, myrten, kåda från barrträd, och bergamott, samt blommor, till att parfymera sig med, men även animaliska aromer – mysk, ambra och sibet användes.

Parfymer tillverkades som rökelse och oljor och hade både terapeutiska och religiösa syften.

En del dofter som används idag inom parfymtillverkning, började användas under antiken av praktiska skäl: ceder ansågs hjälpa mot mal varför garderober parfymerades med cederolja, och myrra användes för balsamering.

Parfymolja måste spädas ut eftersom outspädd olja (naturlig eller syntetisk) innehåller en sådan hög koncentration flyktiga ämnen att de troligen skulle orsaka allergiska reaktioner och kanske skador om de skulle appliceras direkt på huden. Det i särklass vanligaste lösningsmedlet till parfymolja, är etanol eller en blandning av etanol och vatten. Parfymolja kan också spädas ut i naturligt doftande lipider, som jojoba, fraktionerad kokosnötsolja eller vax. Koncentrationen i procent per halt av parfymolja är:

  • Parfym: 15-30 % 
  • Eau-de-Parfum (EdP): 8-15 %
  • Eau-de-Toilette (EdT): 4-8 % 
  • Eau-de-Cologne (EdC): 3-5 %

Världens dyraste parfym är Clive Christians Imperial Majesty, som kostar ca 215 000 amerikanska dollar (motsvarade ungefär 1 350 000 svenska kronor) för en flaska på 30 ml. Det är egentligen en lyxutgåva med endast tio exemplar och priset beror bland annat på att det finns en vit diamant på 5 karat på flaskan.

En av mina dyrare parfymer kostar inte miljoner, denna Eau-De-Parfum på 30 ml kostar runt 500 kronor och den heter Giorgio Armani Emporio She. Just denna parfym har jag fått av min sambo Claes så jag har googlat priset…

Så här klassas denna parfym: En orientalisk och subtil parfym med en fräsch komposition av ljuvliga blommor, accenter av mandel samt spår av vanilj och cederträ som smälter samman i en perfekt harmoni. 

Hur man beskriver och klassificerar en parfym är verkligen en hel vetenskap men förenklat kan man utgå från koncentrationsgrad, doftfamilj, doftnoter och doftkällor.

Koncentrationsgraden känner vi redan till.

Doftfamiljer är bland annat blommig, ambra, orientalisk, trä, läder, aromatisk, frisk, fruktig etc etc.

Doftnoter grupperas i topp, mellan och bas.

Ordet kommer från ett metafor från från musikens värld där man beskriver parfymer som om de har tre stämmor, vilka sammantagna bildar parfymens ackord och dess harmoni.

Noterna utvecklas med tiden, genom att toppnoternas omedelbara intryck övergår i djupare mellannoter, för att slutligen upplösas i basnoterna som uppträder i finalen.

Doftkällor kan bland annat vara dofter från växtriket, animaliska eller syntetiska.

Källa: Wikipedia

”Min” parfym She kommer från den orientaliska och aromatiska doftfamiljen, och tillhör doftnoterna; topp angelika, kardemumma och jasmin, mellan (kallas även hjärta) heliotrop och basen är vanilj, cederträ och mysk.

Dessvärre säger dessa dofter mig inte så mycket men jag lovar att She luktar gott:)

Vad är din favoritparfym?

Hur skulle du beskriva den?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att satsa på en parfym du gillar!