Modets historia- outfits över tid del 2 av 2

Förra veckan påbörjade jag en spännande resa genom modets historia från de forntida egyptierna fram till vår tid här på bloggen och i första delen reste vi fram till den industriella revolutioner och Haute Couture (KLICKA HÄR för att läsa del 1 i modets historia).

I detta inlägg fortsätter resan från 1800-talets andra hälft och fram till vår nutid.

Vi börjar (även detta inlägg) med att försöka förstå vad mode är.

Mode betyder sätt, fason, rytm, gräns d.v.s. något som är förenligt med tidens rytm och smak, det som är modernt och ordet används främst beträffande kläder.

På många sätt är modet en spegling av tidens ideal och tidsanda. Vi kan förstå vår historia genom modet.

Mode är åxå ett sätt att uttrycka känslor och/eller samhörighet med andra och kan återspegla vår personlighet och hur vi vill framstå inför andra.

Men modet har naturligtvis varierat över tid, det som sågs som modernt på 1700-talet är helt ute nu, även om vissa saker kommer tillbaka, och mode påverkas även av kön, ålder, yrke, ort och social klass.

Det finns en inneboende paradox inom modet och detta handlar dels om individens längtan efter något nytt, att vara annorlunda och sticka ut, och dels en önskan om att inte avvika.

Vi följer modet vare sig vi vill eller inte (de flesta av oss i alla fall) för när vi väl shoppar kläder och skor så är det ju någon som bestämt vad som ska säljas, det som är modernt just nu (såvida du inte handlar begagnat förstås).

Man skulle kunna säga att vi är modeslavar vare sig vi vill eller inte.

Det finns vissa modetendenser som sticker ut lite extra och dessa kan sammanfattas som att modets uppgift är att överdriva (förstärka eller förminska) kroppens proportioner. Exempelvis puffärm eller axelvaddar för att visa på breda axlar eller smal midja med korsett för att visa en yppig kvinnokropp vilket länge varit det rådande skönhetsidealet för kvinnor eller en stor byst genom dekolletaget.

En rolig sak med mode är att man kan följa tiden genom att titta på var midjan ska sitta på kvinnor. På 1700-talet kom korsetten som gav kvinnor getingmidja, på 1800-talet blev empireklänningar med midjan direkt under bysten supertrendigt och på 1920-talet kom Flapper där höften är nere på Charleston-kvinnornas höft .

Även kjolarnas och klänningarnas länd och rymd säger något om tidsandan. Från de största krinolinerna på 1700 talet till minikjolen på 1960 talet.

Även tidens ekonomi ur ett makroperspektiv syns i modet, när det var krigstider blev kjolarna kortare då tyg var dyrt och en bristvara…

1800 talet måste ses i två delar utifrån modet med den industriella revolutionen och Haute Couture som språngbrädor på en explosionsartad utveckling och spridning av modet.

Den industriella revolutionen innebär att mode blir tillgängligt för många, inte bara de allra rikaste.

Symaskinen och möjlighet att massproducera tyger med syntetiska färgämnen och tyger är några viktiga faktorer.

Haute Couture ses som den högsta formen av sömnadskonst och borgar för konstskicklighet och exklusivitet, och appliceras på ett antal modehus i Europa.

De kläder som visas upp på catwalken är skräddarsydda för modellen. Vill man sedan köpa ett plagg får man kontakta modehusets ateljé för att få det uppsytt. Dessa plagg kostar ofta flera hundra tusen kronor, och de flesta köpare vill vara privata och är ganska osynliga i media.

Haute Couturen grundades av Charles Frederick Worth i Paris och etablerades under 1800-talets andra hälft. Dessutom var svensken Otto Gustav Brobergh inblandad vid Haute Couturens födelse.

Coco Chanel och Christian Dior är några av de tidigaste designers inom Haute Couture.

För att kunna titulera sig som ”haute coutureist” måste man godkännas av la Chambre Syndicale de Haute Couture som finns inom industridepartementet i Frankrike. De viktigaste kraven som måste uppfyllas är dessa:

  • Skräddarsy plagg för privata köpare, med minst en provning.
  • Ha en ateljé i Paris med minst 15 heltidsanställda.
  • Varje vår och höst presentera en kollektion i Paris, bestående av minst 35 plagg för både dag- och kvällsbruk.

I Sverige finns inga företag som får kalla sina kollektioner Haute Couture.

Under 1910-1920 så blev klänningarna raka och lite pojkaktiga med fjädrar och långa halsband, denna stil kallades Flapper och nylonstrumpbyxan gjorde entré!

Mellan 1930-1950 ser vi hur filmskådespelerskorna gör avtryck i modet, Greta Garbo, Grace Kelly och Audrey Hepburn sätter filmstjänelooken med hatt, handskar, vida kjolar och smal midja.

New look som kommer på 50-talet är Haute couturens guldera med en ultrafeminin look.

Jackie Kennedy var en stilikon på 60-talet…

Precis som Twiggy

Mönster, stylade kortklippta frisyrer, färgade strumpbyxor  och A-siluetter blir modernt.

Kjolen blir kortare.

Ungdomsmodet föds och bikinin gör entré.

Under 70-talet ser vi både Discoinspirerad look, Hippiestilen OCH punken.

Det handlar inte om EN stil.

1980 ska vi se ut som Madonna med touperat hår, axelvaddar och färgglada stora smycken, gärna i plast.

Kornblått och ceriserosa är trendiga färger.

90-talet kan ses som en reaktion på 70- och 80-talet med minimalism som ledord i modet.

Anti-glamour och gatumode blir symboler för 90-talets mode.

Under 2000-talet blir retro och vintage ledord.

Nu kommer allt, det mesta kommer tillbaka på något sätt och återbruk och hållbarhet blir allt viktigare.

(källa: Wikipedia)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att du kan väljer din stil!