Modets historia- outfits över tid del 1 av 2

I detta inlägg får du följa med på en spännande resa genom modets historia från de forntida egyptierna fram till vår tid.

Jag har delat upp detta inlägg i två då det finns MYCKET att skriva om när det gäller modehistioria och i detta inlägg blir det fokus på modehistoria fram till slutet av 1800-talet och nästa vecka blir det fokus på 1900-tal och fram till vår nutid.

Vad är mode?

Vi börjar med att försöka förstå vad mode är.

Mode betyder sätt, fason, rytm, gräns d.v.s. något som är förenligt med tidens rytm och smak, det som är modernt och ordet används främst beträffande kläder.

På många sätt är modet en spegling av tidens ideal och tidsanda. Vi kan förstå vår historia genom modet.

Mode är åxå ett sätt att uttrycka känslor och/eller samhörighet med andra och kan återspegla vår personlighet och hur vi vill framstå inför andra.

Men modet har naturligtvis varierat över tid, det som sågs som modernt på 1700-talet är helt ute nu, även om vissa saker kommer tillbaka, och mode påverkas även av kön, ålder, yrke, ort och social klass.

Modets paradox

Det finns en inneboende paradox inom modet och detta handlar dels om individens längtan efter något nytt, att vara annorlunda och sticka ut, och dels en önskan om att inte avvika.

Vi följer modet vare sig vi vill eller inte (de flesta av oss i alla fall) för när vi väl shoppar kläder och skor så är det ju någon som bestämt vad som ska säljas, det som är modernt just nu (såvida du inte handlar begagnat förstås).

Man skulle kunna säga att vi är modeslavar vare sig vi vill eller inte.

Det finns vissa modetendenser som sticker ut lite extra och dessa kan sammanfattas som att modets uppgift är att överdriva (förstärka eller förminska) kroppens proportioner. Exempelvis puffärm eller axelvaddar för att visa på breda axlar eller smal midja med korsett för att visa en yppig kvinnokropp vilket länge varit det rådande skönhetsidealet för kvinnor eller en stor byst genom dekolletaget.

En rolig sak med mode är att man kan följa tiden genom att titta på var midjan ska sitta på kvinnor. På 1700-talet kom korsetten som gav kvinnor getingmidja, på 1800-talet blev empireklänningar med midjan direkt under bysten supertrendigt och på 1920-talet kom Flapper där midjan är nere på Charleston-kvinnornas höft .

En empireklänning från 1800-talet.

Flapperflickor.

Även kjolarnas och klänningarnas länd och rymd säger något om tidsandan. Från de största krinolinerna på 1700 talet till minikjolen på 1960 talet.

Även tidens ekonomi ur ett makroperspektiv syns i modet, när det var krigstider blev kjolarna kortare då tyg var dyrt och en bristvara…

Modet före 1900 tal

När man pratar om modet före 1900-talet så var det mode för en liten grupp människor, främst rika och högt uppsatta personer såsom kungar och adeln.

Kläder hade främst ett syfte för vanliga människor och det var skydd mot kyla eller värme.

Redan under det forntida Egypten ser vi tendenser som lever kvar idag, nämligen draperingar, då det var vanligt att man veckade tygerna på olika sätt, främst för piffa till kläderna kan man anta, då det nästan bara fanns linnetyg som var svårt att färga under den tiden.

På 1300-talet infinner sig sengotiken där kvinnor bär långa raka klänningar och männen bär byxor, eller trikåer och spetsiga skor.

En rolig sak med dessa spetsiga skor är att längden på spetsen talade om hur rik och förnämlig en man var.

Superrika män, typ kungar kunde ha en spets som var 2.5 gånger fotens längd, rika män hade 1 gånger fotens längd och vanliga män hade en halv.

Det måste ha varit väldans svårt att gå i dessa skor kan man anta…

På 1400-talet blir den höga struthatten superinne för kvinnor. Såna som ser ut som stjärngossehatten i Luciatågen.

Dessa hattar var inte heller helt okomplicerade att bära då både höga hattar och höga frisyrer (som blev modernt på 1500 talet) kunde lätt ta eld. Det fanns ju ingen elektricitet på den här tiden så de hade levande ljus lite här och där kan man anta och om man råkade gå för nära ett hängande ljus så var olyckan ett faktum…

Peruken gjorde sitt intåg på 1500 talet och det gällde både för kvinnor och män.

Peruken sägs ha sitt ursprung i att en skallig kung skämdes för sin skallighet och för att dölja det lät han tillverka peruker.

För kvinnor kom krinolinen som var en slags ställning/styv underkjol för att kjolarna skulle bli klockade.

Vissa krinoliner var så breda att kvinnorna fick gå in sidledes genom dörrposter…

Det manliga modet inspirerades av det militära och det var modernt med breda axlar för männen.

På 1600 talet vände det maskulina modet till ett mer feminint mode för männen.

De skulle ha peruker, smink, gärna rosa kläder och spetsar.

Även 1700 talet som benämns som rokoko, bestod i krinoliner, smink, puder, moucher, peruker, höga frisyrer och smala midjor för kvinnorna.

Under denna tid kommer silkesstrumpan som fortfarande lever kvar.

I början av 1800 talet blir den empiriska stilen modesättare.

Kvinnorna har långa klänningar med midjan under bysten, det är tunna tyger och raka modeller.

Det är mycket veck och puffärmen gör entré´.

Detta följs av plymer, solfjädrar, parasoll och huvudbonaden babytten  under tiden som kallas restaurationen.

Just babytten är ju intressant då tjänarinnorna i Gilead från serien The handmaid´s tale bär en slags babytt.

Om du inte sett serien: SE DEN! (går på HBO).

1800 talet måste ses i två delar utifrån modet med den industriella revolutionen och Haute Couture som språngbrädor på en explosionsartad utveckling och spridning av modet.

Den industriella revolutionen innebär att mode blir tillgängligt för många, inte bara de allra rikaste, och den absolut viktigaste innovationen är:

Symaskinen.

Läs mer om Haute Couture och modets historia från 1900-talet och framåt i blogginlägget som kommer nästa vecka.

(källa: wikipedia)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att kunskapens börda är lätt att bära!