Allt du behöver veta om din viktiga klitoris!

Ett av mina absolut mest lästa blogginlägg sen jag startade bloggen sommaren 2017 är inlägget om kvinnans klitoris som var ett kunskapshöjande inlägg och eftersom det inlägget lästes av så många så kommer här en favorit i repris:

Vet du vad detta föremål föreställer?

När jag såg det för några år sedan så hade jag ingen aning.

Jag trodde att det var nån slags krok, eller ett hårsmycke.

Döm om min förvåning när jag fick veta att det är en klitoris.

Jag lovar att jag är inte ensam om att inte alls veta hur en klitoris ser ut för det är ingenting som lärs ut. De flesta kvinnor vet inte hur vår klitoris ser ut.

Jag blev så ledsen när denna okunskap gick upp för mig, en okunskap som jag delar med så många och det är faktiskt sorgligt att vi inte känner våra kroppar bättre.

Därför blir detta ett inlägg i hur din klitoris ser ut och hur den fungerar och jag lovar att det är ett viktigt organ.

Ordet klitoris kommer från grekiskans kleitoris som betyder ”liten kulle” och det är ju ett passande namn även om den lilla kullen bara är en liten del av klitoris.

Jag trodde att klitoris var en liten knapp men den är i själva verket ett ca 10 cm långt organ och den lilla knappen (klitorisollon) man ser och känner är en pytteliten del av klitoris. 

Den synliga knappen heter ollon (glans clitoridis) och en direkt motsvarighet till mannens ollon fast mycket känsligare. Storleken på kvinnans ollon kan variera från ett knappnålshuvud till storleken av en fingertopp.

Här ser du den lilla synliga ”knappen” i sitt sammanhang.

Klitoris är mer än en knapp i kvinnans underliv och här kommer en del fakta om kvinnans njutningscentrum för klitoris har nämligen ett enda syfte- att ge kvinnan njutning.

• Klitoris är det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att skapa sexuell upphetsning.

• Den delen av klitoris som är synlig är som toppen av ett isberg. Större delen gömmer sig inne i kvinnans kropp och är ungefär 7-10 centimeter lång. Det motsvarar en genomsnittlig icke-erigerad penis.

• Med sina 8 000 nervändar finns det inget annat mänskligt organ som är lika känsligt som klitoris. Jämförelsevis har toppen på penis ca 4 000 nervändar.

• Precis som öron och näsan slutar klitoris inte att växa. När en kvinna kommer upp i klimakteriet kommer hennes klitoris att vara ungefär fem gånger så stor som när hon var tonåring.

• Båda könen börjar sitt liv som flickor i tidigt fosterstadium. Först när fostret är knappt tolv veckor gammalt har det utvecklat en penis om det är en pojke. Därför har du – oavsett om du är en kvinna eller en man – haft en klitoris.

• En analys av 33 studier som gjorts under de senaste 85 åren visar att mellan 50 och 75 procent av alla kvinnor endast får orgasm om klitoris stimuleras. Med andra ord är ett ”vanligt” samlag sällan det som leder till att kvinnan får orgasm.

• Under en orgasm drar klitoris ihop sig i pumpande rörelser. En klitorisorgasm medför vanligtvis 3 till 16 sammandragningar och varierar mellan 10 och 30 sekunder.

• Precis på samma sätt som en penis blir också klitoris styv när en kvinna blir upphetsad. Som sin manliga motsvarighet är klitoris en svällkropp som fylls med blod vid sexuell upphetsning.

• Alla däggdjur har dem, men hyenorna har de största i förhållande till sin storlek. De här asätarnas klitoris liknar en penis.Den är lång, hänger utanför kroppen och kan bli styv. Hyenahonorna har till och med ett hål på toppen av sin klitoris som de kissar ur, föder genom och parar sig med hjälp av.

• Först 1998 lyckades den australiensiska urologen Helen O’Connell kartlägga klitoris anatomi. Det gjorde hon med hjälp av MR-skanningar av en mängd kvinnors underliv.

(källa: illvet.se)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att sprida denna kunskap så fler lär sig om klitoris!