Häng med på mammografi

Ungefär vartannat år blir alla kvinnor i Sverige kallade till mammografi och häromveckan var det min tur att gå på den regelbundna undersökningen.

Då jag bor i Eskilstuna i Sörmland så blir jag kallad till Mälarsjukhuset.

Mammografi används för att hitta bröstcancer tidigt vid de regelbundna undersökningar som kvinnor kallas till när man är mellan 40-74 år. Bröstcancer är en av de av de vanligaste cancerformerna. Risken för bröstcancer ökar med åldern, men finns goda möjligheter att bli frisk om cancertumören upptäcks tidigt.

(KLICKA HÄR för att läsa mer om mammografi).

Det är denna maskin som gör mammografin och många tror att det gör ont att göra undersökningen då man bokstavligen lägger bröstet mellan två skivor som klämmer ihop bröstet innan den tar röntgenbilder, men min uppfattning är att det inte gör ont, men det känns såklart lite udda att stå där med bröstet inklämt i en maskin…

Oavsett så är det viktigt att göra dessa regelbundna undersökningar och jag får erkänna att jag inte varit bäst i klassen på att gå vid varje kallelse genom åren, men nu ska jag skärpa mig och ta tillvara detta fantastiska erbjudande för min hälsa som inte kostar mig ett öre och kan förebygga cancer.

Hur gör du?

Går du på mammografi regelbundet?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta väl hand om dig!