Grattis alla punkare på punkens dag

Jag vet inte om du vet att jag har varit punkare en gång i tiden och därför vill jag självklart blogga om punkens dag som tydligen äger rum idag, måndagen den 7 juni.

Punkens dag är instiftad av Jörgen Bröms 2020 och det är extra roligt att Jörgen är åxå gammal punkare här från Eskilstuna.

Visserligen var min karriär som punkare ganska kort, typ när jag var 14-16 år och när jag försöker hitta foton från min punktid så har jag inga foton på mig som punkare, men jag var punkare.

Detta foto på en helt okänd tjej får representera min minnesbild av mig som punkare, det var så här jag drömde om att se ut när jag var punkare men verkligheten var nog en annan…

Hur som haver så hade jag åxå skotskrutigt, Dr Martens kängor, trasiga nätstrumpor, en slags mohikan och svart färgat hår. Jag hade ring i näsan och svarta naglar och lyssnade på punk.

Allt detta till min mammas förtret för hon hade inte alls samma syn på charmen med punk som jag hade…och jag lovar att hon var inte glad när jag rakade håret till mohikan när jag skulle konfirmera mig…

När jag var punkare hade jag ingen koll på punkens historia men nu när jag läser om det på Wikipedia så förstår jag varför punken som livsstil tilltalade mig som tonåring.

Punken uppstod under 70-talet i England och USA  som en subkultur, en proteströrelse mot allt kommersiellt: musik, kläder och frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle synas och höras att det var hemmagjort. Musiken var lättspelad, ofta aggressiv och präglas av en ”gör det själv”-anda. Punken syftade i högre utsträckning än många andra subkulturer till att chocka och provocera samhället.

Namnet på genren kommer från amerikansk nedvärderande slang för ”något värdelöst”. 

För punkens genombrott svarade The Ramones från New York, (även om de själva inte ville kalla sig ett punkband).

Den brittiska varianten av punk var betydligt mer politisk och provocerande än dess amerikanska motsvarighet, mycket på grund av ett strikt klassamhälle och traditionella värderingar. I Storbritannien blev punk mycket mer än bara en ny musikgenre.

Band som The Clash,

och Sex Pistols orsakade rabalder och avsky med sina vilda scenshower, ohejdade narcissism och chockerande beteende.

Ett utpräglat antimode och anarkism var kännetecknande för punken som var mycket mer än bara musiken.

Idén var att sticka ut och provocera.

Under slutet av 70-talet spreds punken bland annat till  Sverige med Ebba Grön, KSMB, Warheads och Urin i dess spår.

Punken får väl ses som en slags ungdomsrevolt, precis som Elvis chockade på sin tid så chockade punken sin, och idag är det kanske emos som chockar…

Hur som haver så var det en tid som passade mig för vem vill inte chocka, provocera, sticka-ut när man är tonåring…

Och OM man blir sugen på en mohikan igen så kan man ju alltid skicka efter en…

(källa: Wikipedia)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att stå upp för dig själv!