Jag kan inte kasta mat!

Jag vet inte hur det är för dig men jag kan inte kasta mat. Jag kastar typ aldrig mat. Självklart kastar jag mat som är dålig men inte annars.

Jag ser till att jag inte ska behöva kasta mat vilket är enkelt. Man luktar, tittar, känner och eventuellt smakar om man är osäker på om maten är dålig eller inte.

Jag har alltid varit ekonomisk av mig och särskilt när det gäller sånt som rör hushållet.

Jag får jättedåligt samvete av att kasta mat och jag minns hur dåligt jag mådde när jag jobbade som frukostvärdinna på ett ganska stort hotell. Vi kastade så mycket mat i onödan och detta för att gästerna hade en förmåga att äta med ögonen, de la upp så mycket mat att de inte orkade äta upp allt helt enkelt.

Och en sak jag fortfarande blir illa berörd av är när föräldrar inte lär sina barn att ta mat i mindre portioner vid bufféer. Att barn äter med ögonen är ju inte särskilt konstigt och de lägger gärna upp av allt som ser gott ut på sin tallrik, men att föräldrarna inte lär barnen att man tar mindre portioner och tar flera gånger istället tycker jag är märkligt och faktiskt fel.

Hemma hos mig kastas väldigt lite mat och även om det exempelvis bara blir 2 köttbullar kvar från middagen så kastar jag inte dem, jag äter dem på mackan nästa dag exempelvis.

Vad det står för bäst-före-datum på en matförpackning bryr jag mig inte om. De flesta matproducenter tar det säkra före det osäkra tror jag och skriver ett tidigare datum än vad som behövs. Om exempelvis mjölken härhemma har passerat bäst-före-datum så luktar jag på den och häller ut lite i diskhon för att se om den skär sig eller har klumpar. Om osten har börjat mögla så skär jag bort möglet så är den räddad. Men mögligt bröd går inte att rädda, det är bara att kasta.

Ibland hinner bananer bli övermogna hemma hos oss och jag är inte jätteförtjust i bruna bananer men det löser jag genom att göra smoothie med banan eller bananchips som är supergott.

Det jag är extra noga med att ha koll på är skaldjur och fisk, för jag har fått för mig att man kan bli väldigt dålig om man äter dålig fisk eller skaldjur…

Jag har blivit matförgiftad en gång och det var inte roligt!

Jag hade ätit en kebabtallrik en kväll (läs natt) efter ett krogbesök för många år sen och när jag kom hem och la mig i sängen så tog det inte många minuter innan allt kom upp igen. Jag hann knappt sätta mig upp i sängen, spydde som en räv…inte kul.

Jag har sett att flera matbutiker börjat sälja mat som har kort hållbarhetsdatum till ett lägre pris vilket jag tycker är toppenbra! 

Dels sparar man mat och dels sparar man pengar, en win-win situation helt enkelt.

När jag köper mat med kort hållbarhet ser jag såklart till att äta upp den ganska omgående eller tillaga den och sen frysa in så räcker den längre.

Hur är det för dig?

Kastar du mat?

Vad är dina bästa tips för att inte kasta mat?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta tillvara på allt man kan ta tillvara på!