Eskilstuna-mitt Älsklingstuna❤️

Du som läser min blogg vet att jag är född och uppvuxen i Eskilstuna, eller Älsklingstuna som jag säger ibland.

Jag har bott här i princip hela mitt liv och jag gillar verkligen min hemstad. Jag har dessutom nästan hela min familj här vilket gör att jag aldrig haft någon längtan härifrån.

I detta inlägg tänkte jag berätta lite mer om min hemstad och dessutom visar jag superfina miljöbilder som min väninna Maggie Johansson tagit (du hittar Maggie på Instagram via @maggie.johansson58).  

En av de tidigaste invånarna vi vet namnet på är den mäktiga Sigrid, som kring 1000-talet lät bygga en bro vid nuvarande Sundbyholm. I anslutning till den bekostade hon den stora Sigurdsristningen. Brofästet och ristningen finns kvar än idag och du som läser min blogg såg säkert fotot på mig där jag spelade Valkyria i teateruppsättningen Sigurdspelet i Sundbyholm för många år sedan (okänd fotograf).

Kring 1000-talet kom den engelske munken och missionären Eskil hit. Han blev biskop över Tuna stift som hade sitt centrum i Tuna by, vid dagens Eskilstuna. Efter Eskils död uppfördes en gravkyrka för hans reliker. Platsen blev en viktig vallfartsort och kring 1170 byggde munkorden Johanniterna upp ett kloster kring Eskils gravkyrka.

Här ser du ett foto på Fors Kyrka som är en stenkyrka som Eskil lät bygga på 1000-talet.

En tätort växte även fram i anslutning till Johanniterklostret, längs dagens Köpmangatan. Där levde och arbetade hantverkare, krogmadamer, drängar och pigor. Endast män kunde vara medlem i yrkesskrån, men som änka kunde även kvinnor bedriva verksamhet.

När Gustav Vasa drog in klostrets rättigheter övergick ägorna till kungen. Hertig Karl (senare Karl IX) började bygga ett stenslott på platsen. Det stod färdigt 1620 och fick namnet Eskilstuna Huus. Kungamakten satsade också på att utveckla handel och järnhantering.

På fotot ser du del av Köpmangatan med den gamla bevarade bebyggelsen som vi kallar Gamla stan som ligger utmed Eskilstunaån.

Vid Tunafors uppstod ett stadssamhälle med smedsfamiljer och på fotot ser du Tunafors fabriker som numera är bostäder. 

1654 erbjöd kung Karl X Gustaf, Reinhold Rademacher att flytta sin smidesmanufaktur från Riga till Eskilstuna. När smedjorna byggts upp utfärdades stadsprivilegier för staden, 25 oktober 1659.

Här ser du ett foto från Rademachersmedjorna.

Genom ett riksdagsbeslut 1771 grundades Eskilstuna Fristad. Där fick småföretagare inom metallförädling fritt bedriva sin verksamhet utan skritvång och tullavgifter. Fristaden utvecklades under 1800-talet och industristaden Eskilstuna växte fram. Fabriker som Gevärsfaktoriet, Munktells mekaniska verkstad och Jernbolaget spelade stor roll för stadens utveckling till framgångsrik industristad.

På fotot ser du en del av det vi idag kallar Munktellstaden med hotell, museer, sportarenor, badhus och en massa andra verksamheter.

Industrin fortsatte att gå för högvarv in på 1900-­talet och vi har som du förstår en lång historia av industri- och arbetarstad.

(källa Eskilstunas historia: Visit Eskilstuna)

Denna utsmyckning heter Profilen och det är en skulptur som är placerad i en cirkulationsplats i centrala Eskilstuna och gjord av konstnären Sivert Lindblom 2002.

En rolig sak är att Sivert Lindblom gjorde även en offentlig utsmyckning i Årby (miljonprogramsområdet där jag växte upp) och dessa utsmyckningar ser ut som stora ljusa svampar som växer upp ur jorden och de är placerade i ett område i Årby som vi kallade kullarna.

Du kan ju tänka dig vad kul vi hade när vi lekte i kullarna:)

Årby var en bondgård fram till 1900-talet och är känd sedan 1300-talet. På 60-talet byggde man bostäder på marken intill en skog som heter Årbyskogen.

Jag vet inte om det är ett ålderstecken att se att saker hänger ihop, att det finns samband över tid och intresse för historia, men det bjuder jag på i så fall för jag tycker att historia, både min egen och andras är superintressant.

Känner du till din stads historia?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att om du inte är från stan och skulle ha vägarna förbi framöver så kontakta mig så ska jag visa dig mitt Älsklingstuna!