Jag älskar att bada varmt

Jag ÄLSKAR att bada varmt!

Varmbad i alla dess former är bland det bästa jag vet och inget går upp mot ett varmt bad hemma i badkaret.

Om jag fått önska fritt skulle mitt badkar här hemma se ut så här, men det gör det inte…

Det ser ut så här och det är helt okey.

Jag har alltid tyckt om att bada och jag badar minst en gång varje dag, ibland två, både morgon och kväll, året om.

Finns det något skönare än ett varmt bad när man är riktigt frusen? Eller ett avkopplande bad när man jobbat?

KLICKA HÄR om du vill läsa ett tidigare inlägg om mitt badrum.

När jag var på Island för några år sedan så passade jag självklart på att bada i en varm naturlig källa utomhus och det var riktigt skönt.

Dessa heta källor heter termalkällor och har en vattentemperatur som är högre än människokroppens normala temperatur, 37°C. En het källa är ett ställe där varmt vatten kommer upp ur jordens inre ofta uppvärmt av vulkanisk aktivitet.

Vi besökte Myvatn naturbad som ligger på norra Island bad brukar jämföras med den Blå Lagunen på södra Island.

Baden är byggda kring en stor lagun som i sig är en del av ett större sjöområde. Vattnet håller en temperatur runt 36 till 40 grader och är rikt på mineraler, särskilt svavel, vilket sägs vara bra för olika hudåkommor.Här fanns också två ångbad i rinnande vatten med en vattentemperatur på 50 grader och nära 100% luftfuktighet.

Jag lovar att jag trivdes och en rolig sak var att den fina sanden som fanns på botten var becksvart.

KLICKA HÄR om du vill läsa inlägget om min Islandssresa.

 

Hamam eller turkiskt bad som det kallas är en annan varmbadsfavorit!

Varje gång jag varit i Turkiet, vilket är typ 5 gånger, så badar jag Hamam för det är så skönt!

Vid ett hamam blir man skrubbad intvålad och tvättad av en tellak (hamammästare). I ett hamam är det en särskild arkitektur med kupoltak och typ allt är av marmor och har ett unikt uppvärmningssystem som innebär att hela rummet blir varmt.

Det är 40-50 grader varmt i hamamen med en hög luftfuktighet. Många bad är uppdelade mellan en manlig och en kvinnlig avdelning men inte alla och hamammästaren kan både vara en man eller en kvinna.

I hamamen bär man ett speciellt skynke (pestemal) runt kroppen för att skyla sig. Man går inte omkring naken i hamamen som i en svensk bastu. Hamam betyder ursprungligen mummel på grund av att rösterna försvinner upp i kupolen när man pratar. Hamam har senare kommit att få betydelsen badhus, värme och värmespridare.

Jag tror att det finns ett hamambadhus i Stockholm men jag har inte besökt det.

(källor termalbad och hamam: Wikipedia)

 

Tycker du om att bada varmt? 

Eller föredrar du kallt?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att göra sånt dun tycker är skönt!