Idag byter vi tandborste (inte med varandra dock…)

Visste du att det är tandborstbytardagen idag?

Nej, det ante mig för jag har aldrig hört talas om den heller…

Du som läser min blogg vet att jag gillar att uppmärksamma olika temadagar och jag brukar utgå från en webbsida som heter just temadagar.se.

Vissa temadagar har en del information om vem som initierat de olika dagarna och varför men på tandborstbytardagen finns ingen information förutom att den äger rum idag, lördag den 13/2-21.

Man kan ju misstänka att det är typ de som säljer tandborstar som ligger bakom detta…

Men oavsett vem det är så är det här en viktig dag, för din munhälsa!

Man ska nämligen byta tandborste varannan eller var tredje månad om man får tro de olika tandborsttillverkarna och jag instämmer i att det är en rimlig frekvens för efter 2-3 månader blir stråna på tandborsten spretiga.

Dessutom förlorar tandborsten sin effekt om den är sliten då den inte når in ordentligt mellan tänderna. Min tandhygienist menar att man ska ha en liten och mjuk tandborste då de sliter mindre på tandköttet och tandhalsarna än hårdare varianter. Dessutom ska man tydligen byta sin tandborste om man varit sjuk i exempelvis halsfluss eller magsjuka då det kan sitta bakterier kvar på tandborsten.

Men även om du byter tandborste så behöver  du inte slänga den – än finns det städjobb kvar att göra!

  • Du vet det där lilla hålet i handfatet där man aldrig kommer åt att göra rent? Där kommer tandborsten göra underverk.
  • En gammal tandborste är också ett perfekt städhjälpmedel när du ska göra rent fogen mellan kakelplattorna i badrummet.
  • Använd den för att göra rent mellan sulan och skon.

 

Du som läser min blogg vet att jag har drabbats av tandköttsinflammation (KLICKA HÄR för att läsa inlägget om det) och därför måste jag även påpeka vikten av att inte bara borsta tänderna med en fräsch tandborste utan även att borsta tandköttet!

 

Ha en bra dag och glöm inte bort din munhälsa!