Hjälp- jag har karpaltunnelsyndrom!

För några månader sedan märkte jag att min högra hand började bete sig lite märkligt. Som att den somnade i tid och otid, att jag förlorat lite av min kraft i handen och att jag var lite fumlig. Det var oftast värst/tydligast på morgonen.

Först tänkte jag att det var väl att jag sovit på handen men efter ett tag förstod jag att jag ska nog kolla upp detta.

Sagt och gjort.

Efter att jag googlat mina symtom så bokade jag en tid hos en sjukterapeut på den vårdcentral jag tillhör, då alla tecken pekade på karpaltunnelsyndrom.

Jag hade inga förhoppningar om att få en snabb tid pga coronaläget och alla vaccineringar så jag blev förvånad och tacksam över att jag fick en tid snabbt.

På vårdcentralen träffade jag en fysioterapeut som fastställde att jag har karpaltunnelsyndrom som oftast är helt ofarlig och går att bota.

Så här står det om Karpaltunnelsyndrom på sjukvårdens hemsida:

”Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom kanalen går den viktiga medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att nerven har kommit i kläm när utrymmet har minskat.

Karpaltunnelsyndrom är vanligt, men sällan allvarligt. Besvären är vanligast i medelåldern.

Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Du kan vakna på grund av besvären och känna dig tvungen att skaka handen, som känns helt avdomnad.

Det är vanligt att du får nedsatt känsel i fingrarna. Du kan få domningar och stickningar i handen och de fingrar som nerven går till. Det kan göra att du blir fumlig i handen och tappar saker lättare, eller att du får svårt att få grepp om små föremål.

Framför allt tummen brukar förlora sin vanliga styrka. Musklerna i handens tumsida kan förtvina något. Det kan också göra ont i handen och handleden. Ibland kan smärtan stråla ända upp mot axeln. Handen kan också kännas torrare än vanligt”.

(källa 1177.se)

Jag fick rådet att köpa en skena till höger hand som jag ska sova med i 2 månader och om det inte hjälper så ska jag återkomma till vårdcentralen.

Så här ser skenan ut från insidan av handen…

Och så här ser den ut på utsidan…

Det är lite ovant att sova med skenan men man vänjer sig och jag tror verkligen att skenan fixerar handen vilket är hela syftet med skenan.

Jag hoppas att detta kommer att hjälpa mig så min hand blir helt bra igen.

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att söka vård om du behöver det!