En riktigt GOD och vit JUL tillönskar jag digđŸ€¶

Jag vill önska dig som lÀser min blogg en riktigt God Jul!

Idag Àr det julafton och dÄ ska jag och min sambo Claes Äka till mitt ena barnbarn, Kevin och hans mamma, för att Àta julfrukost och lÀmna julklappar. TyvÀrr kommer jag inte kunna trÀffa min son eller mitt andra barnbarn Joline dÄ de inte bor i Eskilstuna.

DĂ€refter kommer vi Ă„ka hem och Claes Ă„ker till sina barn och barnbarn pĂ„ eftermiddagen men jag stannar hemma dĂ„ jag vill undvika att trĂ€ffa ”nya” mĂ€nniskor nu i Coronatider.

Jag har inga problem med att vara ensam, oavsett vardag eller högtid, egentligen.

SjÀlvklart skulle jag vilja fira jul med alla i bÄde min och Claes familj, alla barn, barnbarn, syskon, syskonbarn, mamma och alla andra i familjen men det fÄr bli nÀsta Är.

Detta Är har ju varit speciellt och sÄ blir Àven julen men det Àr bara att gilla lÀget och göra det bÀsta av situationen.

Man kan ju reflektera över vÄrt julfirande och varför vi firar jul (om man inte har en massa annat att tÀnka pÄ).

Julfirandet kommer ju frÄn vÄr kristna tradition och du som lÀser min blogg vet att jag Àr vÀldans traditionsbunden nÀr det gÀller vissa saker, till exempel hur det ska vara vid jul och andra högtider. Jag tycker det Àr viktigt att försöka Äterskapa mina barndoms jular dÄ de var sÄ fina och hÀrliga pÄ alla sÀtt.

Jag har en ganska nostalgisk syn pÄ detta med traditioner och jag vet inte riktigt hur det kommer sig, för jag Àr inte sÀrskilt religiös eller kristen av mig. Just de delarna kÀnns sekundÀra Àven om jag sÄklart kÀnner till dem.

Jag tillhör dem som gick ur svenska kyrkan som ganska ung, jag var nog runt 20-25 Är nÀr jag tog det beslutet och det hade inte sÄ mycket med kristendom och religion eller inte att göra. Jag var mer besviken och frustrerad över vad delar av kyrkan stod för, sÀrskilt över tid. Min uppfattning Àr att kyrkan/religion Àr nÄgot fantastiskt Ä ena sidan men nÄgot förtryckande och konservativt Ä andra sidan.

Jag har haft och har fortfarande svÄrt för exempelvis den homofobi som finns i delar av kyrkan, och inte bara svenska kyrkan. Religion har allt för ofta anvÀnts för att fördöma mÀnniskor och livsstilar och det kan jag inte acceptera.

En annan reflektion Àr att hÀromveckan var jag pÄ stan i Eskilstuna och de har gjort sÄ fint med julgran och en massa julsaker i det offentliga rummet.

HÀr ser du Ärets julgran pÄ vÄrt fina Fristadstorg och ett jÀttepaket som tomten lÀmnat.

De har Àven lagt extra energi pÄ belysning och visst Àr dessa ljuskristaller vackra?

Ja, det var allt frÄn mig denna julafton 2020.

Och jag hoppas att du som firar jul med barn funderar pÄ dina och andra vuxnas alkoholkonsumtion, sÀrskilt idag nÀr det Àr julafton.

Jag Àr ganska sÀker pÄ att de flesta ser julen som barnens högtid och dÄ Àr det viktigt att vi vuxna skapar förutsÀttningar för en fin och trygg jul för de barn som finns i vÄr omgivning. Alkohol brukar vara en faktor som skapar otrygghet och oro för barn.

Jag vet att de flesta vuxna som dricker alkohol klarar detta alldeles utmÀrkt, det gÄr liksom inte över styr. De dricker mÄttligt och blir inte sÀrskilt berusade.

Men det finns vuxna som inte har dessa grĂ€nser och spĂ€rrar och det Ă€r vĂ€ldigt sorgligt tycker jag. Inte bara för att de sjĂ€lva har alkoholproblem utan Ă„xĂ„ för att oskyldiga barn utsĂ€tts för vuxna som dricker för mycket och vi alla vet hur tokigt det kan bli nĂ€r man dricker för mycket…

Jag vill verkligen uppmuntra oss alla att bete oss vuxet och se till barnens bÀsta och barnen en riktigt fin och minnesvÀrd jul.

Jag hoppas att du passar pÄ att Àta en massa god mat idag och att du fÄr nÄgot du verkligen önskat dig av tomten.

 

Ha det sÄ bra och glöm inte bort att ha en riktigt fin och god jul!