Hjälp! Jag tappar tänderna!

Jag har inte jättestora problem med att åldras men det finns en sak som jag verkligen inte gillar med att åldras och det är den ökade risken för tandlossning som oftast hänger ihop med åldern!

Jag har alltid haft starka tänder och väldigt sällan drabbats av karies (hål i tänderna).

Jag har alltid skött om mina tänder och varit noga med tandborstningen.

Men dessvärre så hänger tandlossning, eller parodontit som sjukdomen egentligen heter, inte ihop med bra eller dålig tandborstning.

En av de första och tydligaste tecken på tandlossning är blödande tandkött och det är inte så konstigt då paradontit betyder tandköttsinflammation. Det är alltså inte tänderna som är sjuka, det är tandköttet.

För min del så har jag haft blödande tandkött, i samband med tandborstning, ganska länge, säkert 10-15 år men jag har inte förstått att det kan vara parodontit. Jag trodde att tandköttet blödde på grund av att jag borstade tänderna lite för hårt.

Nu har jag blivit diagnosticerad med denna sjukdom av en tandläkare på specialisttandvården  Eskilstuna och det är verkligen INTE KUL!

Det var min tandläkare som skickade mig via remiss till specialisttandvården då han misstänkte tandlossning, och även om det inte är särskilt kul så är jag glad över att de har kollat detta så man kan göra något åt det.

För även om sjukdomen är obotlig så går det att förhindra att det blir värre, jag behöver inte tappa alla mina tänder!

Paradontit innebär alltså att tandköttet är inflammerat och detta beror på att tänderna ständigt utsätts för bakterier, som finns i vår saliv, och vissa människor (läs jag) har nedsatt försvar mot dessa bakterier och därmed lättare att angripas av dessa bakterier.

Bakterierna bidrar sedan till att så kallade tandköttsfickor uppstår mellan tanden och tandköttet och i dessa fickor frodas bakterierna. Ofta är det svårt att hålla rent i dessa fickor och sjukdomen sprider sig utan att man märker det för det tar lång tid att utveckla parodontit. Jag har antagligen haft sjukdomen i 10-15 år men inte märkt något.

Det som händer sedan är att tanden i princip lossnar från tandköttet på grund av dessa djupa fickor, då tandköttet och tandbenet, som håller fast tanden, förstörs.

Men tack och lov finns det hjälpmedel som gör att man kan motverka att sjukdomen utvecklas och en viktig sak är att göra rent mellan tänderna med små borstar som finns i olika storlekar.

Att använda tandstickor i trä är åxå en sak man kan göra för att förebygga.

För min del så måste tandläkaren dra ut fyra av mina bakre tänder då de är i så dåligt skick att de inte går att rädda pga sjukdomen och därefter ska jag gå in i en behandling hos tandläkaren där jag får lära mig exakt hur jag ska sköta tänderna, förutom tandborstning såklart.

Detta är som sagt inte särskilt roligt och det är inte heller särskilt billigt att gå till specialisttandvården men jag känner att jag har inget val. Man vill ju inte tappa tänderna, eller hur!?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att sköta om dina tänder och sök hjälp om ditt tandkött blöder!