En skitviktig dag- Internationella toalettdagenđŸšœ

Det finns dagar till typ allt!

Visste du att det var den internationella toalettdagen den 19/11?

Internationella toalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och Ă€r sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmĂ€rksamma den globala sanitetskris det innebĂ€r att en tredjedel av vĂ€rldens befolkning saknar tillgĂ„ng till toalett.

Den 25 september 2015 antog FN:s medlemslĂ€nder Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer Globala mĂ„len för hĂ„llbar utveckling. MĂ„l nummer 6 Ă€r rent vatten och sanitet, dĂ„ tillgĂ„ng till rent vatten och sanitet för alla Ă€r grundlĂ€ggande för mĂ€nniskors hĂ€lsa och utveckling.

I Sverige har vi tillgĂ„ng till bĂ„de toaletter och rent vatten, men vi kan samtidigt göra mycket mer för att vĂ€rna kretsloppet och ta hand om vĂ„rt vatten. NĂ€r vi anvĂ€nder vĂ„ra avlopp som sopnedkast gĂ„r det Ă„t mycket energi och resurser för att hantera skrĂ€pet som spolas ner. 

Tillsammans i Sverige spolar vi ner 10 000 ton skrĂ€p varje Ă„r…

Att spola ner saker som inte hör hemma i avloppet kallas ibland att fulspola, dvs att spola ned nĂ„got annat Ă€n kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

De vanligaste fulspolningarna Ă€r snus, tops, mensskydd, vĂ„tservetter, miljöfarliga kemiska Ă€mnen och bomullstussar. Att stĂ€lla en papperskorg vid toaletten och slĂ€nga skrĂ€pet dĂ€r Ă€r den bĂ€sta lösningen!

HushĂ„llspapper Ă€r den vanligaste fultorkningen i Sverige. Det Ă€r lĂ€tt att tro att toapapper och hushĂ„llspapper Ă€r ungefĂ€r samma sak, men sĂ„ Ă€r det inte. Toalettpapper Ă€r lĂ€tt nedbrytbart medan hushĂ„llspapper Ă€r gjort sĂ„ det tar lĂ„ng tid innan det löses upp i vatten. Detta orsakar problem för reningsverk och pumpstationer.

Var noga med att hantera kemikalier som farligt avfall och lÀmna dessa pÄ en Ätervinningscentral. Gamla och överblivna lÀkemedel ska alltid lÀmnas till apoteket.

Är du noga med vad du spolar ner i toaletten?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att du fÄr bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten!