Stressande stressblåsor

Visste du att det finns en dag som heter stressfri dag?

Den ägde rum den 28/5 men jag har inte haft tid att uppmärksamma den förrens nu…

Kanske för att jag varit så stressad?

Nej, skämt åsido, jag upplever sällan stark stress nu förtiden men jag har haft perioder i livet då jag varit superstressad.

När jag jobbade som chef under en 6-års period var jag ofta stressad och kände mig otillräcklig, som att tiden aldrig räckte till. Just denna känsla av otillräcklighet skapade stress för min del och jag valde att avsluta mitt uppdrag som chef efter 6 år, ett beslut som jag inte ångrar då jag kände att det var en ohållbar situation.

Jag minns dagar då jag inte visste hur jag tagit mig till jobbet när jag skulle gå hem, hade jag cyklat? åkt buss? bil? var stod bilen i så fall? Det sägs att stress påverkar minnet och så var det verkligen för mig, jag tappade minnet ganska ofta, även sånt som i vanliga fall sker med automatik.

Jag har även varit mycket stressad över min son och hans missbruk som skapar en psykisk, mental stress vilket är väldigt jobbigt. De stresspåslag man får av oro, ångest och sorg är mycket svåra att värja sig emot. Nuförtiden drabbas jag inte lika ofta av detta, även om det händer då och då, men nu har jag bättre strategier för att hantera dessa stresspåslag.

Jag är väldigt noga med att ta hand om mig själv och skapa bra förutsättningar för välmående, även om situationen runt omkring är tuff. Jag ser till att sova på nätterna, träna regelbundet, äta bra och hälsosam kost och inte gå in i katastroftänk allt för ofta.

Jag har något som jag själv kallar stressblåsor och som jag tror heter dyshidrotiskt eksem. Detta är helt min egen diagnos men jag tycker att jag passar in på kriterier för denna typ av eksem.

Dyshidrotiskt eksem är små vätskefyllda och kliande blåsor i handflatorna och man känner inte till någon tydlig orsak till dessa blåsor men stress är en faktor som kan utlösa blåsorna enligt doktor.se. KLICKA HÄR för att läsa mer om dessa eksem.

Jag får denna typ av blåsor i vänster handflata 4-6 gånger per år och även om de ser små och oskyldiga ut så gör de ont och kliar. Tack och lov varar det bara några dagar, de brukar försvinna helt efter en vecka.

Jag vet inte om detta är kopplat till min stress för de uppstår både när jag känner mig stressad och när jag känner mig kolugn…Oavsett så är det viktigt att vi tar hand om oss själva och inte stressar i onödan för det mår ingen bra av, eller hur?

Brukar du känna dig stressad? Vad gör du för att förebygga stress?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta det lugnt!