ReTuna ❤️ IKEA = sant

Jag tror inte att någon missat att vi i Eskilstuna, eller Älsklingstuna som jag säger, är ena riktiga miljövänner!

Men om någon missat det så kan vi numera skryta inte bara med ReTuna som är världens första återbruksgalleria utan även att IKEA flyttat in på ReTuna för att de ska åxå arbeta med återbruk genom en second-handbutik med IKEA-grejer!

På ReTuna shoppar gästerna på ett helt nytt, klimatsmart sätt. Gamla saker tas till vara och får nytt liv genom reparation och upcycling. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

Gallerian invigdes i augusti 2015 och är placerad intill Retuna återvinningscentral i Eskilstuna.

Det är enkelt för besökare att sortera material i containrarna och därefter passa på att lämna återbrukbara leksaker, möbler, kläder, inredningsprylar och teknik i gallerians depå ”Returen”. Här tas materialet emot av personal som gör en första gallring. Därefter fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian. Butikspersonalen gör en andra gallring och väljer ut vad de vill reparera, fixa till, omvandla, förädla – och sälja. På det sättet får materialet fortsatt liv.

Men ReTuna är mer än en handelsplats. Uppdraget är även att vara en folkbildare. Här anordnas events, workshops, föreläsningar, temadagar – allt med fokus på hållbarhet. Eskilstuna Folkhögskola bedriver sin ettåriga utbildning ”Recycle Design – Återbruk” i lokalerna. Här finns även konferenslokaler där gäster kan ha klimatsmarta möten. Nybildade Bistro ReTuna erbjuder ekologisk lunch och fika.

Som om detta inte vore nog har IKEA öppnat en second hand-butik på ReTuna. De kommer att förlänga livet på möbler som annars hade hamnat på återvinningsstationen. De kommer att reparera, säkerställa och återställa möbler från IKEA till sin forna glans – för att sedan sälja dem i deras butik till ett mycket lägre pris.

Snacka om ett bra sätt att bidra till en mer cirkulär ekonomi och en bättre miljö för oss alla!

Heja ReTuna och heja IKEA!

(källa: retuna.se)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att återbruka!