Anna tipsar: min tio-i-topp lista pĂ„ internationella filmer đŸŽ„

I detta inlÀgg tipsar jag om mina tio-i-topp filmer av utlÀndska filmer.
Jag gillar verkligen att kolla pÄ filmer och serier och just nu kollar jag mer pÄ film eller serie Àn vad jag lÀser böcker, Àven om jag gillar att lÀsa ÄxÄ.
SĂ„klart finns det mĂ„nga fler bra filmer att lyfta men hĂ€r Ă€r nĂ„gra som verkligen gjort intryck pĂ„ mig, men de Ă€r inte rangordnade. 
Lock stock and two smoking barrels, brittisk film frÄn 1998.
Filmen handlar om fyra killar som blir skyldiga Porrkungen Harry Lonsdale en halv miljon pund efter en misslyckad match i ett kortspel.
De fÄr veta att ett annat gÀng ska rÄna ett hus fyllt av marijuana och bestÀmmer sig för att ta deras byte.
 
Blood diamond, amerikansk krigsfilm frĂ„n 2006. Ett actiondrama med verkliga förtecken.
Filmen utspelar sig under 90-talets inbördeskrig i Sierra Leone som delvis finansierades av illegal handel med diamanter.
Genom filmen fÄr vi följa en vit smugglare som guidas av en fiskare frÄn Sierra Leone till en stor gömd diamant.
I utbyte ska fiskaren fÄ hjÀlp att Äterförenas med sin splittrade familj. Leonardo DiCaprio spelar en av huvudrollerna.
 

Pulp Fiction Àr en amerikansk gangsterfilm frÄn 1994, regisserad och skriven av Quentin Tarantino. Pulp Fiction var Tarantinos andra riktiga film efter hans debutfilm Reservoir Dogs (som för övrigt ÄxÄ Àr en riktigt bra film).

Namnet kommer av öknamnet pĂ„ den populĂ€rlitteratur som under 30–50-talen i USA oftast trycktes pĂ„ papper av sĂ€mre kvalitet, s.k. pulp, snabbt gulnande och snart skört, men billigt.

Filmen har fyra huvudsakliga handlingar: Vincent och Jules, Mia och Marsellus Wallace, Butch Coolidge samt Pumpkin och Honey Bunny, dessa fyra handlingar knyts samman genom ovanliga och mer eller mindre triviala hĂ€ndelser, Vincent, som spelas av John Travolta Ă€r dock den enda av dessa sju karaktĂ€rer som möter alla de övriga under filmen. 

Forrest Gump Àr en amerikansk dramakomedifilm frÄn 1994 i regi av Robert Zemeckis med Tom Hanks i titelrollen.

Filmen blev en mycket stor kassasuccĂ© och belönades med sex Oscarstatyetter, bland annat för bĂ€sta film, bĂ€sta manliga skĂ„despelare och bĂ€sta regissör. 

Trots sin avsevÀrt begrÀnsade intelligens lyckas Forrest Gump bli elitidrottsman, krigshjÀlte i Vietnamkriget och framgÄngsrik affÀrsman. Men det enda Forrest egentligen vill Àr att hans stora kÀrlek Jenny ska ha det bra.

 

En ovĂ€ntad vĂ€nskap  Ă€r en fransk dramafilm frĂ„n 2011 som Ă€r baserad pĂ„ en sann historia.

Filmen Ă€r Frankrikes största internationella publiksuccĂ© hittills och handlar om Driss, en ung kille frĂ„n förorten som precis kommit ut frĂ„n fĂ€ngelset, som anstĂ€lls som personlig assistent till den förmögne men ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skĂ€rmflygolycka.

Nyckeln till frihet Àr en amerikansk dramafilm frÄn 1994.
 
Den unge bankmannen Andy Dufresne fÄr livstids fÀngelse efter ett mord pÄ sin hustru och dennes Àlskare, trots att han hÀvdar att han Àr oskyldig. Andy hamnar pÄ det beryktade hÄrda Shawshank-fÀngelset i Maine, som styrs med jÀrnhand av den fanatiskt religiöse anstaltschefen.
Tillsammans med den brutale vaktchefen Byron driver han ett skrÀckvÀlde innanför murarna.Andy försöker bida sin tid med att studera i fÀngelsebiblioteket. En dag fÄr Andy veta att en nyanlÀnd fÄnge kan hjÀlpa honom att fÄ mÄlet omprövat.
 
Schindler’s List Ă€r en amerikansk dramafilm frĂ„n 1993, regisserad av Steven Spielberg och skriven av Steven Zaillian. Den Ă€r baserad pĂ„ boken Schindlers ark av Thomas Keneally.
 
Filmen handlar om Oskar Schindler, en tysk affÀrsman som rÀddade cirka 1 200 judar frÄn Förintelsen genom att lÄta dem arbeta i sina fabriker. I filmen medverkar Liam Neeson som Schindler.
 

Winter’s Bone Ă€r en amerikansk film frĂ„n 2010, regisserad av Debra Granik. Filmen Ă€r baserad pĂ„ Daniel Woodrells bok med samma titel.

SjuttonĂ„riga Ree Dollys far har försvunnit, efter att han tagit ett huslĂ„n för att betala borgen. Hon riskerar sitt liv genom att leta efter honom eftersom hon och familjen riskerar att bli hemlösa om hon misslyckas. Hon möts av slĂ€ktens lögner, undanflykter och hot dĂ„ hon försöker hitta sanningen om fadern och hans försvinnande. 

Höga Klackar Ă€r en Spansk film frĂ„n 1991 av Pedro Almodovar. 

Becky del Paramo, berömd schlagersĂ„ngerska pĂ„ 1960-talet med tvĂ„ Ă€ktenskap och orĂ€kneliga kĂ€rleksaffĂ€rer bakom sig, Ă„tervĂ€nder till Madrid efter femton Ă„r för att ge en konsert. Becky valde en internationell karriĂ€r i stĂ€llet för att bry sig om sin dotter Rebeca. Rebeca har under tiden blivit nyhetsupplĂ€sare pĂ„ en privat TV-station, vars Ă€gare Manuel hon gift sig med utan att tala om vem som Ă€r hennes mor. Återseendet mellan mor och dotter blir mycket spĂ€nt, nĂ€r Becky upptĂ€cker att svĂ€rsonen Manuel rĂ„kar vara en av hennes f d Ă€lskare. En dag hittas Manuel mördad och Rebeca erkĂ€nner mordet i direktutsĂ€ndning pĂ„ TV. Hon fĂ€ngslas men slĂ€pps senare av undersökningsdomare Dominguez som förĂ€lskat sig i henne. PĂ„ dödsbĂ€dden erkĂ€nner Becky mordet för Dominguez, trots att bĂ„da vet att Rebeca Ă€r den skyldiga.

 

Parasit Ă€r en sydkoreansk drama-komedifilm frĂ„n 2019 regisserad av Bong Joon-ho som Ă€ven skrivit manus tillsammans med Han Jin-won, distributör TriArt Film.

Filmen, som hade sverigepremiÀr den 20 december 2019, Àr en avancerad kombination av komedi, thriller, satir och skrÀck. BerÀttelsen följer en familj frÄn enkla förhÄllanden som pÄ ett utstuderat sÀtt nÀstlar sig in i en förmögen familjs liv genom anstÀllningar, förfalskningar och pÄhittade personliga relationer.

 
Ja, det var allt för denna gÄng.
 
 
Ha en bra dag och glöm inte bort att kolla en riktigt bra film dÄ och dÄ!