Är du åxå i klimakteriet?

Visste du att det var den internationella klimakteriedagen i söndags den 18/10-20?

Klimakteriet är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras.Det kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år. Klimakteriet kallas också för övergångsåldern.

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet. Det skiljer sig mycket mellan personer vilka symtom man får och hur det upplevs. En del känner knappt av det, andra påverkas mycket.

Jag har nog varit i klimakteriet ett tag, säkert 4-5 år och det märker jag främst genom att mina slemhinnor blivit tunnare och att jag svettas en del vissa nätter.

Beträffande mensen så har jag inte haft mens de senaste 20 åren då jag haft p-spruta som preventivmedel och då brukar mensen försvinna. 

Enligt de undersökningar som har gjorts i Sverige inträffar den sista mensen i genomsnitt vid 51 års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder. Rökare får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker.

Mängden östrogen minskar när vi åldras och detta påverkar många organ i kroppen, till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Det gör att du kan få olika symtom när mängden östrogen minskar:

  • Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm.
  • Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.
  • Sömnproblem.
  • Humöret kan ändras snabbt.
  • Nedstämdhet.
  • Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.
  • Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar.

Dessa symtom kan bli besvärliga, de kallas då klimakteriebesvär eller övergångsbesvär. Du kan göra en del själv för att lindra dem. Du kan också få behandling med läkemedel.

Den minskade mängden östrogen gör att fettfördelningen i kroppen förändras. Du kan till exempel få mer fett runt midjan och inne i magen bland organen. Mindre mängd östrogen kan så småningom också öka risken för att skelettet blir svagare, så kallad benskörhet.

(källa: 1177.se)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att allt har sin tid!