Anna tipsar: min tio-i-topp lista på svenska filmer

I detta inlägg tipsar jag om mina tio-i-topp på svenska filmer:

Återträffen är en svensk dramafilm från 2013 i regi av Anna Odell.

Filmen utsågs till Bästa film och Bästa manuskript vid Guldbaggegalan 2014. Den blev även nominerad till bästa regi och bästa kvinnliga huvudroll.

Tjugo år har gått sedan Anna Odells klass slutade grundskolan och det har blivit dags för en klassåterträff. Alla är dock inte inbjudna. Anna Odell är den enda i klassen som inte blivit inbjuden. Hon var den som var utfryst och mobbad av sina klasskamrater i nio år. Hon gör en kortfilm i projektform där hon återskapar klassträffen och vad som skulle kunna ha hänt om hon hade blivit inbjuden. Filmen vill hon sedan visa för sina klasskamrater och bjuder in dem, en och en eller två och två, för att se filmen och diskutera innehållet i den med henne. Hon är inte något mobbningsoffer som är ute efter revansch, utan en konstnär som vill belysa och konkretisera de fenomen som sker mellan människor där mobbning förekommer. Hon identifierar de aktiva mobbarna och de passiva som deltar i tystnad och inte gör något åt det som pågår. En mycket stark och viktig film.

 

Låt den rätte komma in är en svensk romantisk skräckfilm i regi av Tomas Alfredson som hade biopremiär i Sverige den 24 oktober 2008.

Filmen baseras på romanen med samma namn från 2004 skriven av John Ajvide Lindqvist, som även har författat filmens manus.

Den utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg i början av 1980-talet och berättar historien om två 12-åriga barn. Det ena är en hämndlysten pojke vid namn Oskar som mobbas av sina skolkamrater. Det andra en vampyrflicka vid namn Eli som måste jaga färskt blod för att överleva. De båda blir vänner och senare kära i varandra, men Oskar blir snart varse Elis mörka hemlighet. Några av filmens bifigurer är Håkan, Elis medhjälpare, och Lacke, vars vänner hotas av Eli. En riktig skräckfilm med allvarliga undertoner.

 

Gräns är en svensk långfilm, som hade premiär 31 augusti 2018.

Filmen bygger på en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist som även skrivit Låt den rätte komma in (se ovan).

Tullinspektören Tina är begåvad med en övernaturlig förmåga, ett extraordinärt luktsinne. Detta leder till att hon kan avslöja saker om dem som vill passera färjeterminalen där hon arbetar som tulltjänsteman. Mötet med den likasinnade mannen ”Vore” leder till livsomvälvande upptäckter och förändringar, då det visar sig att hon egentligen är ett troll. En annorlunda film som jag verkligen kan rekommendera. 

Så som i himmelen

Plötsligt går Daniel in i väggen. Han drar sig tillbaka från sitt internationella dirigentjobb och börjar som kantor i en liten kyrkokör i Norrland. Där träffar han en ny kärlek och hans liv vänds upp och ner.

Så som i himmelen är en svenskdramafilm som hade biopremiär i Sverige den 3 september 2004, regisserad av Kay Pollak med Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen nominerades till en Oscar vilket man kan förstå då det är en välgjord film med riktigt bra skådisar.

Den enfaldige mördaren är en svensk dramafilm från 1982, skriven och regisserad av Hans Alfredson. Den hade biopremiär i Sverige den 12 februari 1982.

Det är 1930-tal i Skåne. Sven (Stellan Skarsgård) är en ung man som misstas för att vara lätt utvecklingsstörd på grund av att han har ett talfel orsakat av gomspalt, vilket gör att han talar otydligt och är svår att förstå. Han kallas ”Idioten” och behandlas mycket illa av sin husbonde, den ondsinte och sadistiskefabrikören och godsägaren John Höglund (Hans Alfredson). Läget blir som värst när godsägaren håller bjudning för svenska nazistpartiets lokalavdelning, som gärna plågar Sven i enlighet med sin ideologi. Som tröst läser Sven mycket i Bibeln och blir vän med den rullstolsburna flickan Anna (Maria Johansson) och hennes familj. När Sven rymmer från fabrikör Höglund får han anställning med lön hos Annas far, herr Andersson. I sitt arbete tjänar han ihop till sin högsta önskan, en Indian Big Chief-motorcykel med sidovagn. Han målar och reparerar motorcykeln som imponerar på, och respekteras av, byns invånare. Men fabrikör Höglund gillar inte att bli av med gratis arbetskraft och hämnas på Sven och hans vänner, men går en gång för långt. En stark och sorglig klassiker med helt outstanding skådespelarinsatser. 

Lilja 4-ever är en svensk dramafilm som hade biopremiär den 23 augusti2002, i regi av Lukas Moodysson.

Lilja är 16 år och bor tillsammans med sin mamma och dennes nye man, Sergej, i en sliten lägenhet någonstans i det forna Sovjetunionen. När mamman sedan överger Lilja för att söka ett bättre liv i Amerika tillsammans med Sergej förändras tillvaron drastiskt.

Bästa väninnan Natasja tar en kväll med henne till en nattklubb och berättar att man kan tjäna snabba pengar genom att prostituera sig, något som Lilja till en början inte vill höra talas om. Men allt eftersom bristen på pengar och mat blir för stor så finns det inte så många alternativ kvar.När alla hennes vänner har vänt henne ryggen finner hon en vän i den 14-åriga pojken Volodja, och tillsammans driver de planlöst runt i området och drömmer om en bättre tillvaro, långt bort från kyla, mörker och fattigdom.En dag förälskar hon sig i den lite äldre Andrej som berättar att han ska åka till Sverige där han bor. Lilja kan få följa med om hon vill.

Lilja 4-ever är en film om människohandel. Handlingen är löst baserad på Danguolė Rasalaitės livsöde — Rasalaitė var en 16-årig flicka från Litauen som såldes som sexslav i Sverige under slutet av 1990-talet. Hon tog sitt liv genom att hoppa från en bro i Malmö. Filmen utspelar sig i det forna Sovjetunionen och i Sverige. Platserna specificeras inte i filmen, men scenerna är filmade i Tallinn och Paldiski i Estland, och i Malmö i Sverige. En viktig film med ett budskap som är lika aktuellt idag.

 

Fanny och Alexander är en svensk dramafilm från 1982 skriven och regisserad av Ingemar Bergman.

Syskonens far Oscar dör av ett slaganfall och deras mor Emilie gifter om sig med stadens biskop Edvard Vergérus, en änkeman som misshandlar Alexander på grund av pojkens livliga fantasi.

Den första bioversionen fick flera positiva recensioner av både svenska och internationella filmkritiker. Den vann fyra Oscar, inklusive en för Bästa utländska film, tre Guldbaggar, inklusive en för Bästa film, och andra utmärkelser. Bergman skrev senare nya halvbiografiska manus, som 1992 låg till grund för filmerna Den goda viljan, i regi av Bille August, och Söndagsbarn, i regi av Daniel Bergman. Fanny och Alexander har efter Bergmans död även bearbetats och satts upp som teaterpjäs. Fantastisk film på alla sätt med några av Sveriges bästa skådisar på sin tid.

En man som heter Ove är en svenskdramafilm som hade biopremiär i Sverige den 25 december 2015. 

Inför Guldbaggegalan 2016 nominerades filmen till sex priser, bland annat i kategorin Bästa film.

Filmen är med 1,7 miljoner biobesökare en av tidernas största svenska publiksuccéer och har även varit framgångsrik i USA.

Änklingen Ove, 59 år, är radhusområdets surmulne och självmordsbenägne ordningsman. En dag flyttar Parvaneh med familj in mittemot. När de backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en oväntad vänskap och en vändning i den levnadströtte mannens liv. En rolig film med allvarliga undertoner där Rolf Lassgård gör en riktigt bra insats som Ove.

The Square (på svenska: ”Rutan”) är en svensk dramafilm från 2017 i regi av Ruben Östlund, med Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notary i huvudrollerna. Den utspelar sig i Stockholms konstvärld och kretsar kring en installation på temat tillit. Filmen hade premiär i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 2017 där den även vann Guldpalmen.

I en nära framtid är Christian chef för X-Royal, ett museum för samtidskonst inrymt i Stockholms slott. Museets senaste utställning är installationen The square, en avgränsad ruta där tillit ska råda mellan människor. När Christian blir rånad och försöker få tillbaka sina saker och en PR-byrå skapar ett viralt marknadsföringsklipp blir Christian och museet måltavlor för ett mediedrev.

Filmen är inspirerad av Ruben Östlunds och Kalle Bomans installation ”Rutan” på Flanaden i Värnamo som funnits där i två år. Rutan ska vara en plats där folk litar på varandra. En annorlunda film som jag verkligen gillade.

(källa: Wikipedia)

Vilka filmer är dina favoriter?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att kolla en bra svensk film då och då!