Från lunk till löp🏃‍♀️Så blir du åxå en Isabellah Andersson

Jag brukar beskriva mig som en lat löpare.

Jag vet att det kan låta lite konstigt för man brukar inte förknippa löpning med lata personer men det jag menar är att när jag löper så löper jag inte. Jag småjoggar, lunkar fram i mitt eget långsamma tempo. Jag brukar kalla det för husmorsjogg utifrån begreppet husmorsgympa som några av er kanske känner till? 

Jag började springa ganska sent i livet, jag var strax över 40 när jag kom igång med träning men de senaste 10 åren har jag varit aktiv och nu kan jag inte föreställa mig en passiv livsstil som jag levde innan, och jag har svårt att komma på något skönare än en joggingrunda i skogen nu när det är sommar.

Just att springa är något som håller i sig för min del då det måste vara det bästa och enklaste sättet att träna (om du kan springa förstås). Bara på med skorna och ta dig ut när som helst, och var som helst. Jag tror det är därför det passar mig, att jag väljer själv hur, när och var jag ska springa.

Men de senaste åren känner jag att jag har stannat i utvecklingen när det gäller att springa. Jag kör i princip alltid samma runda på samma tid, det händer inte så mycket märker jag. Visst upprätthåller jag en grundkondition men jag utvecklas inte. Jag blir inte starkare, snabbare eller mer uthållig och förstår att jag behöver lägga in en ny växel helt enkelt, eftersom jag vill utvecklas.

Därför har jag bestämt att denna sommar ska jag variera min löpträning. Jag får inte springa samma runda på samma tid varje gång.

Så här har jag bestämt mitt upplägg som jag tror kommer göra mig lite starkare, snabbare och mer uthållig när jag springer:

Jag springer 1-2 gånger/vecka och kommer alternera mellan:

  • Korta rundor där jag springer ca 30 minuter med lätta hantlar (mina hantlar väger 1.25 kg/st). Även om hantlarna är lätta så känns det i armarna efter en runda.
  • Långa rundor där jag menar från 6-10 km/runda. Ett pass springer jag ex 6 km och nästa 7 km och nästa 8 km…
  • Rundor med intervaller inbakade i passet. Jag lyssnar gärna på musik när jag springer och låter en låt bestämma tid för hur länge jag ska köra intervaller under passet. Jag har börjat med att springa intervaller under 1 låt i ett pass, nästa gång jag kör intervaller ska jag springa intervaller under 2 låtar och sen bygga upp vartefter. Jag kör oftast intervaller mellan lyktstolpar, så jag springer vanligt (lugnt) en del och nästa del ökar jag så mycket jag kan.
  • Min vanliga runda som är ca 30-35 minuter
  • Jag alternerar även mellan att springa på asfalt och i skog för att få olika underlag

Jag kanske inte blir lika snabb och stark som Isabellah Andersson men jag tror att jag kommer bli både starkare och snabbare än innan!

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att som du sår får du skörda!