Den viktiga cellprovstagningen

Brukar du gå och lämna cellprov när du blir kallad?

Jag får skämmas när jag måste erkänna att jag har inte gått på dessa tester förrens nu…

Jag vet faktiskt inte varför, det har bara inte blivit av.

Men i år bestämde jag mig för att gå när jag fick kallelsen.

Vid en gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Kvinnor i Sverige som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet och provet är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Den kallas för livmodertappen och mynnar ut i slidan.

 

Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar. En del cellförändringar kan utvecklas till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara någon minut.

Efter provet får man ett brev med provsvaret inom ca sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. 

I mitt provsvar stod det att provet inte visade några cellförändringar men att det innehöll HPV som betyder humant papillom virus som är vanligt förekommande och som kan orsaka infektion i livmoderhalsen men som oftast läker av sig själv. Inget att vara orolig för alltså.

(Källa 1177.se)

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta väl hand om dig!