Anna tipsar: mina tio-i-topp serier

Jag vet inte hur det är för er men jag tycker väldigt mycket om att titta på filmer och serier och så här i coronatider så blir det en hel del TV-tittande så därför passar jag på att dela med mig av min tio-i-topp lista på serier just nu:

Zerozerozero är en italiensk serie från 2020 som går på  HBO Nordic.

ZeroZeroZero följer en kokainförsändelse från ögonblicket då en mäktig italiensk kartell bestämmer sig för att köpa kokainet tills det har levererats och betalats. På vägen ser vi det packas i Mexiko och fraktas över Atlanten. Zero Zero Zero är baserad på Roberto Savianos bok (”Gomorrah”) och följer den brutala, internationella droghandeln och dess ekonomiska och politiska effekter. Serien kartlägger familjedynamik, mexikanska karteller, ’Ndrangheta (den kalabriska maffian) och korrupta affärsmän.

Zerozerozero är den BÄSTA maffiafilmen jag någonsin sett!

Jag tyckte att Gudfadern och Scarface var riktigt bra men denna är ett strå vassare.

Just nu finns det bara en säsong men jag är säker på att det kommer en uppföljare.

When the dust settle är en dansk dramaserie från 2020 som ges på SVT Play.

Serien handlar om hur livet för åtta karaktärer, som lever helt olika liv, påverkas i samband med och efter ett terrorattentat som ägt rum i Köpenhamn.

Serien är fantastisk bra i sin story och hur författaren knyter ihop de åtta karaktärerna innan, under och efter ett terrorattentat i nutid i Köpenhamn.

Riktigt bra skådisar åxå!

Fräls oss ifrån ondo är en dansk kriminaldramaserie från 2019 som går på SVT Play och är en serie om vad som händer när människor låter sina primitiva drivkrafter ta över.

Fräls oss ifrån ondo följer några människor i en dansk småstad. De inser att de har en sak gemensamt: psykopaten Mike som terroriserar dem och förstör deras liv. Lag och rätt rår inte på Mike, så man beslutar sig för att ta saken i egna händer. Men när planerna sätts i verket börjar de att visa nya sidor av sig själva. Nya vänskaper knyts och fiendskaper uppstår och ingenting blir sig likt. 

Denna serie var en av de mest obehagliga serier jag sett och trots att jag inte är särskilt lättskrämd så lyckades denna få upp min puls rejält.

Dansk serie när den är som bäst!

The Handmaid’s Tale skrev jag om i ett tidigare blogginlägg den 8 mars 2020 och jag måste ta upp den igen för den är SÅ BRA (KLICKA HÄR för att komma till inlägget).

Serien är från 2017 och ges på HBO Nordic.

Serien utspelar sig i en dystopisk framtid där en totalitär religiös teokratisk regering styr landet Gilead, det tidigare USA, som härjas av inbördeskrig. Fertila kvinnor grips och blir till slavar hos barnlösa familjer. Serien bygger på romanen med samma namn från 1985 skriven av Margaret Atwood.

Första säsongen av The Handmaid’s Tale hade premiär 2017 och nu väntar jag med spänning på säsong 4!

The Victim är en miniserie från 2019 som ges på TV 4 Play.   

The Victim är ett brittiskt kriminaldrama i fyra delar som följer en skakande rättsprocess ur två vitt skilda perspektiv. På ena sidan står den sörjande modern Anna som har hängt ut sin sons påstådda mördare på nätet. På andra sidan står familjefadern Craig som har drabbats hårt av att pekas ut som barnamördare. Frågan är vem som förtjänar våra sympatier när hela bilden har framträtt.

The Victim var riktig bra och spännande med grymma skådisar. Slutet var oväntat vilket jag gillar…

Killing Eve är en brittisk-amerikansk thrillerserie som hade premiär 2018 på HBO Nordic.

Serien är skapad och skriven av Phoebe Waller-Bridge och bygger på spänningsromanen Codename Villanelle av Luke Jennings. I huvudrollerna syns Sandra Oh och Jodie Comer där Sandra Oh utsågs till bästa kvinnliga huvudroll.

Seriens tredje säsong visades våren 2020 och det är fastlagt att det blir en fjärde säsong.

Serien handlar om Eve som är en begåvad men uttråkad agent vid den brittiska säkerhetstjänsten MI 5. Efter mordet på en rysk politiker blir det Eves uppgift att ge beskydd åt det enda vittnet till dådet. Hon kommer snart på kollisionskurs med den våldsamma och briljanta yrkesmördaren Villanelle. Det blir en katt-och-råtta-lek där de två mycket skarpa kvinnorna visar sig vara precis lika besatta av varandra.

För att det är en spännande serie med bra skådisar så är det extra roligt för mig som gillar mode att Villanelle är väldans modemedveten och har SÅ snygga outfits i serien.

Big little lies är en serie som ges på HBO Nordic, den hade premiär 2017 och det finns 2 säsonger.

Serien är skapad och skriven av David E. Kelley och bygger på romanen med samma namn, skriven av Liane Moriarty. 

Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Shailene Woodley spelar huvudrollerna i den här HBO-dramaserien som är en historia med svart humor om några mödrar från norra Kalifornien vars till synes perfekta liv halkar in på fel spår, och allt slutar med mord.

Även Alexander Skarsgård och Meryl Streep har ledande roller och jag lovar att det är skådespel på hög nivå!

Chernobyl är en brittisk-amerikansk miniserie i fem avsnitt från 2019 som finns på HBO Nordic, skapad och skriven av Craig Mazin och regisserad av Johan Renck.
 
Serien skildrar kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, som inträffade i Sovjetunionen i april 1986, och dess omedelbara följder.
En skildring av en rad modiga kvinnors och mäns öden och de kolossala uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en ofattbar katastrof.
 
En serie som var jobbig att se då man vet att det bygger på verkliga händelser.
Många grymma rollprestationer med bland andra Emily Watson och Stellan Skarsgård.
 
Unorthodox är ett drama i 4 avsnitt som finns på Netflix från 2020.
Serien handlar om en chassidisk judinna i Brooklyn som flyr från ett arrangerat äktenskap till Berlin, där hon tas om hand av en grupp musiker – men hennes förflutna kommer snart ikapp henne. Alla talar Jiddisch i serien vilket jag inte sett förut. Väldigt intressant film utifrån ett område jag inte alls är insatt i; de chassidiska judarnas liv och kultur.

Chassidism är en judisk ”väckelserörelse” som uppstod i början av 1700-talet i södra Polen och har spridit sig till flera delar av världen, bland annat New York. Chassidismen är en ortodox gren av judendomen. 

Kalifat är en svensk TV-serie som går på SVT Play och hade premiär i år (2020).

Serien använder thrillerformatet för att skildra religiös fanatism. Den handlar om fem kvinnor, vars öden senare vävs samman. Pervin försöker med sin dotter fly från IS-ockuperade ar-Raqqah, där hon bor med sin make Husam som har koppling till IS. Hon tar kontakt med Säpo-agenten Fatima, och tipsar henne om ett planerat terrordåd i Sverige i utbyte mot flykthjälp till Sverige. Samtidigt blir tonårssystrarna Suleika och Lisha, liksom kompisen Kerima, övertygade av elevassistenten Ibrahim om att resa ner till ar-Raqqah.

Kalifat är en superbra serie som speglar en av vår tids svåraste utmaningar, om du inte sett den; SE DEN!

Just nu kollar jag en väldans bra serie som heter The Great som är en amerikansk satirisk komediserie från 2020.

Serien handlar om Katarina den Stora och är en kostymfilm.

Just komediserier och kostymfilmer är något som jag i vanliga fall har svårt för men denna serie är riktigt bra!

 

Ja, det var allt från mig denna gång!

Har du sett någon/några av dessa serier? Vad tyckte du?

Har du andra favoriter att dela med dig av?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att det finns så många bra serier!