Glädjens dag i en tid av oro

Just i dessa oroliga coronatider kan vi ändå glädjas åt att det idag, fredagen den 20/3-20, är den internationella glädjedagen.

1993 antog alla medlemmar i FN den internationella glädjedagen och bakgrunden var att man såg att det föddes en ny tankemodell i världen som utgår ifrån att utveckling inte endast behöver betyda ekonomisk tillväxt eller mer saker.

Utveckling – speciellt hållbar utveckling – bör även innebära ökad mänsklig lycka, allmänt välbefinnande, socialt välstånd, jämlikhet och solidaritet.

Initiativet kom från det lilla kungadömet Bhutan, ett land vars invånare rankas bland de lyckligaste i världen. Landet kan inte precis skryta med att vara världens rikaste land i pengar mätt, de har tvärtom avvisat tanken på ekonomiskt och materiellt välstånd som en indikator för utveckling. På så vis har det lilla landet lyckats placera glädje och lycka på den globala agendan.

 

Att den internationella glädjedagen infaller just den 20:e mars är ingen slump. Den 20:e mars är det vintersolstånd, dagen då ett universellt fenomen inträffar varje år. Solen är på samma plan som jordens ekvator, dag och natt är lika långa, vilket skapar en balans i jordens himmelska koordinatsystem.

Just detta med att vi går mot ljusare tider och att våren är på ingång ger mig glädje, allt känns liksom lättare när det blir ljusare ute och även temperaturerna stiger dag för dag.

Men det som skänker mig mest glädje i livet är såklart min familj!

Jag har ju nyligen blivit farmor (igen) till lilla Joline som är världens sötaste baby. Alla i familjen är glada för Jolines skull och jag tror att hennes storebror Kevin är allra gladast.

Vad skänker glädje i ditt liv?

Vad blir du glad av?

Är du ofta glad?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att glädjas i livet även i en tid av oro!