Visste du att det är den internationella sömndagen idag, fredag den 13/3-20?
Min uppfattning är att många verkar ha sömnproblem vilket kan bli problematiskt då en fungerande sömn är en mycket viktig del av våra liv.
En god sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas.
När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner.
Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.
För barn och ungdomar som växer har sömnen ännu större betydelse eftersom tillväxthormon bildas då.
Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått.
Så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräcklig sömn. I genomsnitt sover vuxna cirka sju timmar per dygn. Själv tillhör jag dem som behöver åtta till nio timmars sömn.
De allra flesta har någon gång upplevt en sömnlös natt på grund av stress eller oro. Det är jobbigt att inte kunna sova några nätter, men det är inte farligt. När det händer kan kroppen ta igen sömnbristen kommande natt.
Om sömnsvårigheterna håller i sig är det viktigt att fundera över orsakerna så snart som möjligt. Det kan bli svårare att komma tillrätta med sömnbesvären ju längre tiden går.
När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Då är det litet svårare att orka med arbete och vardagliga påfrestningar. Immunförsvaret försämras också av sömnbrist vilket gör att du lättare blir sjuk. För lite sömn påverkar även hjärnans centrum för mättnad och hunger så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker.
Några tips på vad du kan göra om du har svårt att sova:
- Sov där det är tyst, mörkt och svalt
- Gör dina sömnvanor regelbundna. Gå och lägg dig och gå upp på samma tid varje dag, även på helger.
- Varva ner några timmar innan sänggående
- Undvik att träna eller dricka kaffe för tätt inpå sänggående
(källa 1177.se)
Hur är det för din del med sömnen?
Sover du tillräckligt mycket?
Har du sömnproblem?
Vad är dina bästa tips för en god natts sömn?
Ha en bra dag och glöm inte bort att göra allt du kan för att sova gott om nätterna!