Idag Ă€r det bananens dag🍌

Visste du att det Ă€r Bananens dag idag onsdagen den 4/3-20?

Och visste du att det Àr Bananklubben som instiftat denna dag?

Och visste du att bananen Àr inte en frukt?

Den Àr nÀmligen ett bÀr vilket jag inte hade en aning om. Men oavsett sÄ gillar jag verkligen bananer, Àter minst en om dagen.

Bananer Ă€r supernyttiga, trots sin höga grad av fruktsocker och kolhydrater dĂ„ den Ă€r full av nyttigheter sĂ„som kostfibrer, kalium, C-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin, betakaroten och magnesium.

Som bonus innehÄller bananer ocksÄ aminosyran tryptofan, som ska vara bra för sömnen.

Dock Àr bananer inte sÀrskilt rika pÄ protein sÄ om du vill fÄ i dig proteiner Àr inte banan det bÀsta valet.

Bananer finns i flera olika fÀrger och om du vill ha banan med sÄ lite socker som möjligt ska du vÀlja de som Àr nÀstintill gröna dÄ riktigt mogna bananer Àr betydligt sötare och ger snabbare energi.

Ett bra tecken Àr om bananen fÄr bruna prickar snabbt, dÄ Àr den antagligen inte besprutad med en massa ohÀlsosamma kemikalier.

Visste du att man kan faktiskt Àta bananskalet?
SÄ lÀnge bananen Àr ekologisk och obesprutad sÄ kan du till exempel anvÀnda bananskalet genom att mixa ner i en smoothie eller nÄgot bakverk, men anvÀnd en riktigt mogen banan vars skal Àr tunnare.
 

Bananer Ă€r inte den mest hĂ„llbara frukten i vĂ€rlden. En Ă€tmogen banan Ă€r bara fĂ€rsk i 3–6 dagar, sĂ„ det Ă€r en bra idĂ© att köpa nĂ„gra fĂ„ bananer Ă„t gĂ„ngen, eller en klase dĂ€r nĂ„gra Ă€r gröna och nĂ„gra Ă€r gula. 

Men du kan frysa bananer och anvÀnda dem senare i exempelvis smoothies.

SjĂ€lv brukar jag göra bananchips nĂ€r jag har riktigt mogna bananer, KLICKA HÄR för att lĂ€sa om hur du enkelt gör egna bananchips.

TyvÀrr gÄr det inte att köpa svenska bananer dÄ vÄrt nordiska klimat Àr för kallt för att bananer ska trivas. Men man fÄr trösta sig med att bananer fraktas hit med bÄt vilket Àr bÀttre för klimatet Àn frukt som fraktas med flyg.

(kÀlla: iform.se)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att köpa ekologiska bananer!