En fiftyish på hälsokoll

Jag vet inte hur det är i den regionen där du bor men här i region Sörmland som jag tillhör så kallas alla personer som fyller 40, 50 och 60 år på en grundlig hälsokontroll.

Den är helt frivilligt och kostar ingenting.

Jag tror att de haft detta några år och jag måste säga att jag tycker det är helt fantastiskt!

Eftersom jag fyllde 50 år i höstas så fick jag en kallelse och nu har jag varit på hälsokontroll.

Först fick jag fylla i en webbenkät med en massa frågor om kost, motion och livsstil.

Sedan fick jag komma till den vårdcentral jag tillhör på ett hälsotest där de kollade vikt, längd och tog en del prover.

Därefter blev jag kallad till ytterligare ett hälsotest med blodkontroller och hälsosamtal.

Först hade jag inte tänkt gå på detta då jag tänkte att ”Jag är ju frisk”, men sen ändrade jag mig och bestämde mig för att gå.

Jag är glad över att jag gick på detta och generellt sett så har jag en god hälsa så jag blev väldans förvånad när tester visade att jag hade högt värde på socker, så högt att de frågade om jag hade diabetes.

-Inte vad jag vet, svarade jag, men detta resulterade i att jag fick göra en glukostest som tack och lov visade att jag inte har diabetes.

innan jag fick svar på diabetes så tänkte jag att jag kanske har diabetes då typ alla på min pappas sida har det, jag sover mycket, dricker mycket och kissar ofta, vilka är tecken på just diabetes.

De tester jag gjorde visade att jag hade något förhöjda värden på blodfetter, dvs kolesterol, så jag fick tips om att äta mer olivolja, rapsolja, nötter, fisk, avokado och havre vilket jag redan börjat äta mer av.

Har du varit på hälsokontroll nån gång?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta väl hand om dig!