Börja skriva och tryck
Enter för att söka

Glöm inte att krama någon på kramens dag❤️

Idag är det kramens dag!

(Alla dessa dagar…)

Kramen fyller en viktig funktion både vid hälsningar och avsked och ses som ett alternativ till handskakning som kan kännas väldigt formellt i vissa sammanhang.

Att kramas är något vi gör i många olika sammanhang. Vi är glada över att träffa någon vi saknat, vi vill visa omtanke och trösta eller för att hålla om någon vi tycker om.

Men visste du att kramarna även påverkar vår hälsa? När vi kramar en annan människa startar nämligen ett flertal processer i kroppen.

Kramar får oss att slappna av

En kram gör så att eventuella spänningar släpper i kroppens muskler.

Kramar får hjärnan att frigöra oxytocin

Oxytocin gör att vi knyter ann till den vi kramar. Det stärker relationen och känslan av intimitet och engagemang ökar.

Kramar kan minska smärta

Kramar frigör endorfiner, lyckohormon. Endorfiner lindrar smärta genom att blockera smärtsignaler och öka cirkulationen till våra mjuka vävnader. 

Kramar motverkar nedstämdhet och kan öka serotoninnivåerna

Kramar kan öka produktionen av dopamin och serotonin i hjärnan vilket kan motverka nedstämdhet. Personer drabbade av bland annat nedstämdhet och depression har just ofta låga dopamin- och serotoninnivåer. 

Kramar minskar stress

Kramar minskar stress genom att sänka nivåerna av kortisol (stresshormoner) i blodet. Detta bidrar till minskad känsla av stress. Det i sin tur minskar även risken för högt blodsocker framkallat av onormala kortisolnivåer.

Kramar kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom

I en studie vid University of North Carolina undersökte man en grupp deltagare och deras puls. En del av gruppen fick ha kontakt med sin partner under testet och den andra delen fick inte ha någon kontakt med sin partner under testet. Hos de deltagare som inte fick ha någon kontakt med sin partner ökade pulsen med tio slag per minut. Bland de deltagare som fick krama sin partner under experimentet ökade pulsen bara med fem slag per minut i jämförelse. Sänkt puls kan bidra till att sänka blodtrycket och förebygga hjärt- och kärlsjukdom.

(källa kurera.se)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att krama om någon du gillar då och då!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: