Grattis alla Annor på Annadagen

Idag, måndag den 9/12-19 är det min namnsdag, det är Anna dagen, eller heter det Annadagen? (vill ju inte hålla på med särskrivningar…)

Namnet Anna är ursprungligen bibliskt och namnet bars av jungfru Marias mamma, alltså Jesus mormor (Jesus morfar hette tydligen Joakim).

Anna är ett kvinnonamn som antas ha sitt ursprung i den grekiska formen av det hebreiska namnet Hanna eller Channa med betydelsen ’nåd’ eller ’den benådade’.

Enligt bibeln var Anna alltså Jungfru Marias mamma och namnet spreds med katolicismen och den starka Mariakulten som fanns under medeltiden.

Efter erkännandet av kulten av Sankta Anna på ett kyrkomöte under 1400-talet fick namnet en stor spridning i hela Norden.

Under 1800-talet var Anna det allra vanligaste namnet bland svenska kvinnor.

Anna är fortfarande ett av Sveriges vanligaste namn, både som tilltalsnamn och andranamn.

 

Annadagen var den dag i allmogesamhället då några viktiga julförberedelser inleddes. 

Julölet provades, lutfisken lades i blöt och det var dags att ta itu med jultvätten och julbaket och börja stöpa juleljusen.

På Annadagen skulle julölet vara färdigbryggt i bemärkelsen att malten kokats, silats, jäst tillsatts och ölen skulle vara lagd på jäsning. Ölet skulle sedan vara klart att bruka senast till Tomasdagen. På runstaven markerades Annadagen med en kanna och ”Anna med kanna” var ett talesätt.

 

Jag har ytterligare ett namn; mitt andra namn är Magdalena som ursprungligen var ett grekiskt tillnamn, d.v.s ett namn som lades till förnamnet med betydelsen kvinna från Magdala.

Magdala var en by nära Genesarets sjö, och betyder ”tornet” på hebreiska.

Bibelns Maria Magdalena (som är upphovet till namnet i almanackan) fick just detta tillnamn för att skilja henne från Jesus moder.

(källa: Wikipedia)

 

Båda mina namn är bibliska och jag är nöjd med mina namn då jag gillar namnet Anna för det är kort och koncist, enkelt.

Jag tycker att kombon Anna Magdalena är en bra kombo, de passar ihop.

 

Vet du vad ditt namn betyder?

Har du fler förnamn?

Vad känner du för ditt namn?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att DU är unik!