Med torra slemhinnor i klimakteriet

Visste du att det är Internationella klimakteriedagen i morgon den 18 oktober?

Internationella klimakteriedagen är instiftad av International Menopause Society och WHO.

 

Jag har precis fyllt 50 år och jag tror att jag har varit i klimakteriet en tid. Säker 5-6 år.

Jag tror att jag är där för jag har fått väldigt torra slemhinnor och svettas en del på nätterna.

Klimakteriet kallas också övergångsåldern, den tid i livet då mensen upphör. Men för min del har jag inte haft mens de senaste 17 år på grund av att jag haft och har p-spruta som preventivmedel.

För många som har p-spruta så upphör mensen helt, men inte för alla.

Därmed vet jag inte om min mens har upphört helt eller inte varför jag fortsätter med p-spruta, för säkerhets skull, för jag har ju ingen partner heller och i ärlighetens namn har jag inte varit sexuellt aktiv med någon annan än mig själv sedan min exman och jag separerade…

Hur som haver så brukar mensen upphöra mellan 40 till 57 års ålder så jag kan rent teoretiskt ha mens fortfarande.

Vid klimakteriet så minskar mängden östrogen i kroppen vilket gör att man kan få:


Svettningar


Sömnproblem


Torra och sköra slemhinnor i slidan

Man kan även drabbas av värmevallningar, urinvägsbesvär, humörsvängningar och så småningom ökad risk för benskörhet.

För min del så har jag som sagt fått torra slemhinnor och jag använder därför ovesterin som man kan köpa receptfritt på apoteket, och även om jag svettas en del på nätterna ibland så är detta inget jag lider av.

Men vi påverkas mycket olika av klimakteriet och en del kvinnor har mycket stora besvär.

För min del så försöker jag tänka positivt på det här med att åldras och en sak som jag gillar med att bli äldre är att jag upplever att jag får bättre och bättre självkänsla och självförtroende med åldern och att jag inte bryr mig särskilt mycket om vad andra tycker och tänker om mig, jag kör mitt eget race🌟

Ha en bra dag och glöm inte bort att allt har sin tid!