Jag har skänkt min döda kropp till forskning

 

För många år sen, säkert 25 år sen, så hörde jag talas om en person som gått bort och som hade skänkt sin döda kropp till medicinsk forskning.

Detta gjorde mycket starkt intryck på mig och ett frö såddes hos mig att jag ville göra likadant när jag dör.

Jag ville åxå skänka min kropp till forskning.

Det tog ganska många år innan jag tog tag i detta och tog reda på hur det gick till. Men för ca 10 år sedan genomförde jag formalian runt denna donation och jag är mycket nöjd med beslutet då det känns bra att bidra till medicinsk forskning och utbildning.

När jag dör så kommer min kropp att föras till Karolinska Institutet  och deras institution för neurovetenskap och utbildningsavdelningen för anatomi och får de behålla mig max ett år, sen måste jag återföras hem.

Under det året så gör de det de behöver göra utifrån forskning och utbildning med min döda kropp.

Sen skickas jag hem för formell begravning.

För att göra detta uppmuntras man till att först berätta för sin närmaste familj så de känner till planerna.

Man behöver även uppge namn på två nära familjemedlemmar som sedan håller kontakt med sjukhuset inför transporten dit och tillbaka.

Familjen kan ju inte ha en formell begravning i  samband med att jag dör, men de får ha en en inofficiell ceremoni eller liknande om de vill.

Jag har uppgett min son och mina två systrar som kontaktpersoner och självklart är min närmsta familj informerade om mitt beslut om donation.

Innan jag bestämde mig för denna donation så fanns jag i organdonationsregistret men nu får jag nöja mig med att lämna blod som blodgivare och jag har även anmält intresse till att delta i olika forskningsstudier, som levande.

 

Hur tänker du runt det här med donationer?

Har du bestämt dig om du vill donera organ eller din kropp när du dör?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att ta vara på livet!