Boktips klassiker, del 1 av 2

Så här i semestertider tänkte jag passa på att bjuda på min bokkanon då det kanske finns lite mer tid för läsning.

Jag har varit en bokmal i stort sett hela mitt liv men de senaste åren har jag tappat lite av läsningen och nu lyssnar jag mest på poddar faktiskt. Men jag saknar läsningen och ska hitta tillbaka till den!

Jag har läst många böcker under mitt liv och haft några riktigt starka läsupplevelser som jag vill dela med mig av några blogginlägg och det passar ju bra med boktips nu när det är sommar och vi kanske har lite mer tid för läsning.

I detta inlägg presenterar jag böcker som är lite äldre,några klassiker som är skrivna på 30- och 40 talet.

 

1984

En av mina starkaste läsupplevelse fick jag ganska tidigt i livet, jag var ca 20 år när jag första gången läste 1984 av George Orwell och den gjorde otroligt starkt intryck på mig. Jag tror att jag läst den minst 4 gånger och även sett en filmatisering (som inte var superbra…).

1984 är en roman i genren dystopi som Orwell skrev redan 1948 och den utspelas i ett fiktivt samhälle som heter Oceanien som styrs av en oligarkisk kommunistisk diktatur. Oceanien är i ständigt krig och övervakas konstant av Partiet, den diktatur som styr allt och manipulerar och kontrollerar alla människor i Oceanien. Partiet ändrar historien för att visa att Partiet alltid har rätt och de inrättar till och med ett nytt språk som kallas Nyspråk som är ett språk som begränsar människornas förmåga att tänka fritt eller vara kritiska mot Partiet. Syftet med Nyspråk är att människorna ska inte kunna tänka kritiskt då det inte är möjligt i språket.

Oceanien är en totalitär stat med svår fattigdom och människorna i Oceanien övervakas minutiöst dygnet runt genom teleskärmar och matas med propaganda.

Begreppet ”Storebror ser dig” härstammar från romanen som är en riktig rysare som bara kan sluta på ett sätt… 

 

Djurfarmen

Just genren dystopi och politisk science fiction har alltid tilltalat mig och såklart läste jag även Orwells Djurfarmen strax efter att jag läst 1984.

Djurfarmen är en fabel som skrevs 1945 och kan tolkas som en spegling och reaktion på tiden före andra världskriget och stalinismen.

Handlingen utspelas på en bondgård som heter Manor Farm där djuren på gården bestämmer sig för att göra uppror mot bonden. Efter upproret (revolutionen) får djuren det inledningsvis bättre då djuren får mer mat. De som nu styr gården är grisarna Snöboll och Napoleon. Den goda tiden slutar när Snöboll blir bortjagad av hundar på befallning av Napoleon. Napoleon tar över gården och anklagar Snöboll för att ha stått på bondens sida. Gården utvecklas till en hemsk diktatur och alla de orättvisor som funnits under bondens regim kommer tillbaka.

 

Du nya sköna värld

En annan bok i samma genre som Orwells är Du nya sköna värld av Aldous Huxley som skrevs 1932.

Boken utspelas i ett fiktivt framtida samhälle där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre artificiell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn.

För att hålla människorna på plats och medgörliga tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen soma, uppkallad efter den rituella drycken soma.

 

Möss och människor

Jag avslutar detta blogginlägg med Möss och människor av John Steinbeck.

Boken är en roman som skrevs 1937 och den utspelas på landsbygden i Kalifornien under depressionen på 30-talet.

Boken har även spelats som teaterpjäs och jag såg den som pjäs innan jag läste boken på en teater i Stockholm när jag var typ 16 år. Det var en otroligt stark teaterupplevelse som ledde till att jag sedan läste boken.

Det är en väldans sorglig historia som handlar om George Milton och Lennie Small. Lennie är förståndshandikappad och blir omhändertagen av sin bäste vän, George.

Lennie och George försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Den senaste gården de arbetade på fick de båda fly ifrån. Lennie gillar att smeka mjuka saker och han blir intresserad av den röda bomullsklänningen som frun på gården bär. Han börjar smeka och ta i klänningen, kvinnan blir förskräckt och börjar skrika. Lennie blir då rädd och håller tag i klänningen ännu hårdare. När han väl släpper kvinnan springer hon till sin make och berättar att Lennie våldtagit henne. George och Lennie ger sig av från gården i hast och flyr till en stad söderut.

De hittar ett nytt arbete på en annan gård och bestämmer sig för att ta det. Även på denna gård hamnar Lennie i trubbel på grund av sin förkärlek till ”mjuka saker” såsom en av arbetarnas fruars hår som Lennie får smeka men när frun blir rädd och vill att han ska sluta så blir Lennie rädd och håller frun ännu hårdare och håller för hennes mun till hon till slut kvävs och dör.

De andra arbetarna hittar snart den döda frun och beger sig ut för att leta reda på Lennie, men innan de får fatt på honom så hinner George i fatt Lennie och det blir George som dödar Lennie, av ”barmhärtighet”.

Jag minns att en del i publiken skrek rakt ut; Nej! i slutet av pjäsen när George dödade Lennie…

 

Som du märker är det mycket dystopier och politisk science fiction i dessa tidiga bokupplevelser, det handlar om förtryck och orättvisor och jag tror att dessa upplevelser format mig och mitt (som jag upplever att jag har) rättspatos och mitt samhällsengagemang särskilt för utsatta individer och grupper i samhället.

Jag blev tidigt intresserad av politik och samhället och är det fortfarande och denna typ av böcker har fungerat som nån slags motor för mig.

 

Det var allt för denna gång men läs gärna min blogg även nästa vecka då jag presenterar fler böcker som är mer samtida.

 

Är du en bokälskare?

Vad läser du?

Har du läst nån bok flera gånger för den är så bra?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att läsa en bok då och då!