Grattis! Idag firar vi nationella orgasmdagen (med en sprutorgasm?)

Idag, tisdagen den 16/7-19 är det Nationella orgasmdagen och du som läser min blogg läste säkert inlägget Grattis ladies till Internationella orgasmdagen från den 8/8-18 om den Internationella orgasmdagen. (KLICKA HÄR för att läsa inlägget).

Med tanke på alla fördelar med att få orgasm så borde orgasmdagen vara minst 1-2 dagar per vecka!

Oavsett om den är internationell eller nationell…

I detta inlägg fokuserar jag på Hur du kan få orgasm och vad du kan göra om du har svårt att få orgasm.

Vad är en orgasm?

En orgasm innebär den starkaste och skönaste känslan du kan känna när du har sex med dig själv eller med någon annan. Känslan blir skönare och skönare, sedan blir den som starkast och efter det går den över. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm betyder samma sak.

Orgasmen kan kännas som rysningar, darrningar eller att det bultar eller rycker i kroppen.

En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det väldigt mycket och ibland bara lite grann.

Utlösningen kommer ofta i samband med en orgasm, men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är sperman eller vätskan som kommer ut, medan orgasmen är den sköna känslan.

Även kvinnor som har en vagina kan alltså få utlösning i samband med att du får orgasm. Då rinner eller sprutar det ut en vätska från urinröret. Det kallas också för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

 

Hur får jag orgasm?

Det lättaste sättet att få orgasm är för de flesta kvinnor att stimulera klitoris.

Läs gärna mer om vår fantastiska klitoris i inlägget Kvinna-så här ser din klitoris ut! från den 28/2-19 genom att KLICKA HÄR!

Det vanligaste är att få orgasm när man onanerar eller har sex med någon eller några andra. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm genom att bara fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring.

Det finns många saker du kan göra för att öka chansen att få orgasm. Här är några tips som du kan testa:

  • Fantisera om sex när du har sex, särskilt när du känner att du närmar dig en orgasm.
  • Träna bäckenbottenmusklerna med knipövningar, det gör underlivet känsligare.
  • Ha sex med personer som du tänder på sexuellt.
  • Ha sex länge och låt upphetsningen byggas upp ordentligt i kroppen.
  • Utforska olika delar på kroppen som du kan röra och stimulera.
  • Stimulera flera ställen på kroppen samtidigt. Fokusera på det som känns riktigt skönt.
  • Använd gärna en vibrator.
  • Spänn kroppen när du känner att orgasmen närmar sig.

Vad som gör att man blir sexuellt upphetsad och får orgasm är olika för alla. Testa och känn efter vad som fungerar för dig.

Ofta brukar man lära sig att få orgasm genom att öva. Därför kan onani vara ett bra sätt att i lugn och ro ta reda på hur du fungerar och vad du tycker är skönt. Den kunskapen kan du sedan använda om du har sex med någon annan.

Det är bra att fokusera på hur det känns och vad du vill göra när du har sex. Däremot kan det bli svårare att få orgasm om du hela tiden fokuserar på att du måste få det. Ju mer du tänker på att få orgasm desto mindre kan du fokusera på att ha det skönt. Det här kan leda till att du känner att du måste prestera och då kan det bli ännu svårare att få orgasm.

Varför får jag inte orgasm?

Sex kan vara skönt och härligt även om du inte får orgasm. Ibland kanske orgasmen inte ens är inte något som du strävar efter när du har sex. Det är inte heller så att alla får orgasm varje gång de har sex. Men ibland kan det kännas jobbigt om man inte kan få orgasm fast man vill det.

Relationen till den du har sex med kan påverka

Fundera på om du har svårt att få orgasm både när du onanerar och när du har sex med någon annan. Vem du har sex med och hur relationen till den personen är kan påverka möjligheten att få orgasm.

Det kan bero på hur du mår

Svårigheter att få orgasm kan bero på hur du mår eller vad du har varit med om tidigare i livet. Andra saker som kan göra det svårare att få orgasm är till exempel om du känner dig spänd, nervös eller trött.

Vissa funktionsnedsättningar, skador, sjukdomar och mediciner kan göra det svårare att få orgasm. Då är det ofta svårt att få orgasm även när man onanerar. 

Oro och höga krav på dig själv kan göra det svårare

Ibland kan det vara svårt att koncentrera sig och fokusera på själva sexet. Du kanske oroar dig för att du inte ska få orgasm. Om du har sex med någon annan kanske du tänker att du inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är skönt för den du har sex med.

Stress påverkar sexlusten

Det kan vara svårt att bli ordentligt upphetsad och få orgasm om du känner sig stressad just när du ska ha sex. En sådan stress kan till exempel bero på att du inte har så lång tid på dig att ha sex, eller att du är rädd för att någon ska komma och störa.

En mer långvarig stress i kroppen gör ofta att sexlusten minskar och därmed också möjligheten att få orgasm. Det beror bland annat på att konstant höga nivåer av hormonet kortisol påverkar sexlusten.

Det kan bero på hur du har sex

Att du har svårt att få orgasm kan förstås också bero på hur du har sex. En viktig grund för att kunna få orgasm är att göra det som känns skönast för dig. Gör inte något bara för att du eller någon annan tror att det är så man ska göra.

Det beror inte på vilket kön du har

Hur lätt eller svårt man har att få orgasm kan skilja sig från person till person. Men det finns inga fysiska skillnader som gör att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på om du har en penis och pung eller en vulva och slida.

(källa: Vårdguiden)

Jag hoppas verkligen att många kvinnor ser till att få orgasm så ofta som möjligt då det inte bara är superskönt, det har ju så många hälsofördelar åxå!

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att komma då och då!