Mitt vackra 100-åriga fönster från Munktells gjuteri

 

Visst är mitt vardagsrumsfönster vackert?

Jag bor i ett hus som från början är min mormor och morfars gamla sommarstuga och som nu är ett utbyggt permanentboende.

Huset byggdes på 30-talet och på 50-talet köpte min mormor och morfar det och jag har tillbringat alla mina barndoms somrar i huset så när jag flyttade hit 2005 var det som att komma hem.

Innan jag och min exman flyttade hit så lät min mamma bygga ut huset med ett rum som jag använder som vardagsrum och i detta rum sitter det här vackra fönstret.

Huset är målat i äggskalsvitt med grangröna fönster och ostronfärgade knutar.

Jag är så fascinerad av namnen på alla färger som finns; äggskal, gran och ostron…visst låter det fint?

Fönstret satt från början på Munktells gjuteri i Eskilstuna och min mamma lyckades rädda fönstret när gjuteriet revs 1997. Hon har berättat att hon ”betalade” 2 vetelängder för fönstret. 

Gjuteriet låg i en del av kvarteret Nätet där man nu bygger upp en helt ny stadsdel.

Jag tror att mitt fönster är ett av de som du ser på fotot ovan till höger.

Munktells gjuteri byggdes 1918 av arkitekten Cyrillus Jonsson och var planerat och byggt enligt de senaste trenderna för hur en industri skulle byggas.

På 1800-talet anlades många gjuterier för civilt bruk i Sverige och precis som i andra städer så byggdes tillhörande mekaniska verkstäder för bearbetning av gjutjärn i Eskilstuna av Theofron Munktell.

Här ser du en närbild på fönstret inne.

Här ser du närbild på fönstret utifrån.

Här ses jag (på en suddig bild) framför fönstret i mitt nya set med leggings och långärmad halvpolo i samma mönster från Carin Wester.

Tack Anna Götzlinger för information om gjuteriet.

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att historia är kul!