Möt min vackra väninna Iréne Karlbom Häll

I detta inlägg får du lära känna min vackra väninna Iréne Karlbom Häll.

Hon är ursprungligen från Göteborg men flyttade till Eskilstuna för femton år sen, hon bor med sin man och en tioårig dotter och är fiftyish (52 år).

Iréne tycker, precis som jag, om att skriva och har både jobbat som journalist och skrivit två böcker.

Så här svarar Irene på frågan varför hon började skriva:

”Troligen för att jag var ett ensamt, syskonlöst barn till föräldrar som skrev väldigt mycket själva och växte upp med mycket böcker och mycket uppmuntran. Sen hade jag turen att ha lärare som också uppmuntrade. Jag var den där som gjorde skoltidningarna. Men när jag blev vuxen tog bilden över i många år. Så plötsligt stötte jag på Poetry Slam i Halland där jag bodde ett tag, det var helt nytt i Sverige då och passade mig som hand i handske. Jag vann först lokalt, sen nationellt och fortsatte som MC (typ konferencier) och arrangör i 20 år, till och från. En kväll drog jag en rolig upplevd berättelse på krogen, och en författare som satt vid bordet frågade om inte jag kunde teckna ned den till en antologi han höll på med. Antologin innehöll så pass många kända namn att den blev recenserad och flera recensioner lyfta fram min berättelse, som nog var lite udda. (Den handlade om ett absurt magdans-gig) Det där ledde till att jag fick testa att skriva krönikor i Folket, och det fortsatte jag med – i sex år! I början var det otroligt roligt, jag hade massvis av tankar och åsikter om det enda och det andra som jag bara längtat att får ut, men mot slutet blev det lite som att krama blod ur en sten. Sen la de ned Folket och var lite tömd, jag med.”

 

Iréne har utbildat sig på bredden, som hon själv säger. Hon har tre (!) kandidater; en i historia, en i litteraturvetenskap och en i design (möbler och inredning).  Hon har jobbat med allt från att ta fram utställningar, skrivandet och som danslärare.

Irene jobbar just nu  i ett projekt som heter Sörmland berättar som är ett treårigt projekt som går ut på att främja litteratur, både skriven och talad, i hela regionen.

Det kan handla om allt från att starta Poetry Slam till att anordna små bokmässor för lokala författare, att uppmärksamma sörmlandsförfattarna i radio, utbilda fler skrivarpedagoger och skapa samarbeten mellan poeter som skriver på olika språk.

En av Irénes passioner i livet är just Poetry Slam. 

Poetry Slam är ett regelverk för att tävla i talad poesi, som fungerar ungefär likadant över hela världen.

Man läser egna verk på max tre minuter och får poäng av en jury som hämtas ur publiken. 

En annan passion som Iréne har är dansen och tidigare var det främst magdans för Irénes del. Nu är det mest Jallabina, som är den orientaliska dansens svar på Zumba.

Hon leder även en grupp på Let’s Move varje onsdagskväll. Iréne berättar att dansen är ett så roligt sätt att röra sig på och med Jallabina får man både konditionsträning och styrketräning.

Dansen har betytt mycket för mig under många år och kommer nog alltid att göra det, säger Iréne.

Så här säger Iréne när jag frågar om hennes bästa måbratips till dig som läser min blogg:

”Förutom dansen har jag fått en ny kärlek och det är att simma! Det var det tråkigaste jag visste tills jag följde med min dotter till hennes simskola och insåg att man ska ha simglasögon, näsklämma och ner med huvudet i vattnet. Jag hade lärt mig crawla lite när jag själv var runt tio, nu fick jag lära mig igen vid femtio och det är otroligt skönt. När flytet infinner sig och man forsar fram. Ren poesi, faktiskt, det också.”

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att vara nyfiken på livet!