Vi sitter ihjäl oss

Idag söndag den 7/4-19 är det Världshälsodagen, denna dag har uppmärksammats varje år sedan 2000 och dagen är instiftad av Världshälsoorganisationen (WHO). 

Enligt Folkhälsomyndigheten så utvecklas folkhälsan i Sverige positivt men det finns stora skillnader utifrån socio-ekonomiska faktorer.

Hälsan är inte jämlik helt enkelt.

Det finns en stor del av befolkningen som har en mycket god hälsa och en stor del som utvecklat ohälsa och vår passiva livsstil är en bov i dramat.

Att ha en passiv livsstil är farligt för oss människor då vi är skapta för rörelse.

Det är främst inom dessa 5 områden som din kropp påverkas negativt om du har en passiv livsstil:

Hjärtproblem

Om ditt hjärta inte belastas tillräckligt mycket så kommer det bara göra minsta möjliga. Ett ”otränat hjärta” leder till sämre blodcirkulation som påverkar syreupptagning och uthållighet. Ditt hjärta behöver en viss mängd konditionsträning helt enkelt.

Just hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste och farligaste konsekvensen av en passiv livsstil.

Svaga muskler

Om du inte använder dina muskler så förtvinas de. De blir sköra och kan till och med gå av vid plötslig och kraftig ansträngning.

Svaga leder

Som ung bygger vi upp brosk i lederna genom rörelse. Om du är passiv som ung så finns stor risk att dina ledbrosk är tunna när du blir äldre, detta i sin tur leder till ökad stelhet och minskad muskelmassa som gör att du har lättare för att ramla och skada dig.

Svagare skelett

Du behöver belasta ditt skelett för att det ska bli starkt. Om du har ett svagt skelett ökar risken för benskörhet vilket är den vanligaste orsaken till benbrott hos äldre.

En mycket oroväckande sak som jag hört om är att läkare ser att benskörhet hos barn ökar, det är inte vanligt i Sverige, men det förekommer…

Sämre blodcirkulation

Om du är passiv så försämras din syresättning av muskler och andra vävnader.

Även om de flesta barn i Sverige har en god fysisk hälsa så finns det skillnader även mellan barn, samma skillnader som hos vuxna.

Yngre pojkar är mest aktiva och tonårstjejer minst aktiva.

Man brukar säga att barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör och så länge vi vuxna inte är förebilder utifrån hälsoperspektivet så kan vi anta att vi kommer att se en ökning av övervikt och fetma hos barn samt att fler barn utvecklar benskörhet.

Så vad kan man göra?

En ganska enkel sak är att öka mängden vardagsmotion.

Ta trappen i stället för hissen, gå eller cykla till jobbet, hoppa ev en hållplats tidigare med bussen, parkera bilen lite längre bort från jobbet…

Det finns mycket du kan göra och jag lovar dig att du kommer inte ångra att du lever hälsosamt och har en aktiv livsstil.

 

(Bilder lånade från Pixabay)

Ha en bra dag och glöm inte bort att WHO rekommenderar minst 30 minuters rask promenad varje dag!