Mäns våld- ett av vårt största samhällsproblem!

Idag, fredagen den 8 mars 2019, är det Internationella kvinnodagen.

Du som läser min blogg vet att jag brukar uppmärksamma olika dagar ibland, typ cykelns dag och marsipanens dag.

Jag önskar att jag slapp uppmärksamma denna dag, Internationella kvinnodagen, för så länge vi gör det så lever ojämställdheten kvar.

Detta inlägg tillägnas alla kvinnor som drabbas av den yttersta formen av ojämställdhet; mäns våld mot kvinnor.

Ja, jag är medveten om att det även finns kvinnor som använder våld mot män och det kan självklart inte försvaras.

Problemet är att mäns våld mot kvinnor är betydligt vanligare och grövre än kvinnors våld mot män, varför det ses som ett samhällsproblem.

Konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor är att ca 20 kvinnor misshandlas till död varje år i Sverige och tusentals kvinnor misshandlas. Nästan uteslutande sker våldet av en man som kvinnan har eller har haft en relation med och enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ är hemmet den farligaste platsen för en kvinna.

Men mäns våld drabbar inte bara kvinnor, det drabbar många män och till skillnad från kvinnorna så är den farligaste platsen för en man det offentliga rummet, ute på gator och torg misshandlas tusentals män varje år av män, många av dessa män dör av våldet.

Mäns våld är ett oerhört stort och allvarligt samhällsproblem som måste tas på största allvar!

Har du sett serien The Handmaid´s tale?

Det är en serie som bygger på Margaret Atwoods berättelse ”Tjänarinnas berättelse” från 1985, denna serie finns i 2 säsonger via HBO Nordic och den tredje kommer i sommar.

Denna serie är den BÄSTA serien jag någonsin sett!

Bäst men hemsk. En serie som visar den yttersta formen av ojämställdhet.

Serien handlar om det totala förtrycket av kvinnor i en dystopisk framtid med en totalitär och teokratisk regering som styr landet Gilead, det tidigare USA, som härjas av inbördeskrig.

Gilead är en hierarkisk militärdiktatur där mänskliga rättigheter är starkt begränsade och kvinnors rättigheter helt utplånade.

Kvinnor ses som statlig egendom vars enda syfte är att föda barn i en tid då de flesta kvinnor är infertila p.g.a miljöförstöringar.

De få kvinnor som fortfarande är fertila blir sexuella slavar och benämns ”handmaids”.

Om du inte sett serien; SE DEN!

Härom månaden var jag på en konferens i Luleå via jobbet som heter Forum Jämställdhet och där lyssnade jag bland annat på Jesper Fundberg (som är från min hemstad Eskilstuna) som är maskulinitetsforskare vid Malmö Högskola.

Jesper är en oerhört klok och kunnig person inom ämnet genus och det var många Aha-upplevelser för min del när jag lyssnade på Jesper.

 

På samma konferens var det en föreläsning om ett beteende som kallas Incels. Ett begrepp jag aldrig hört talas om innan.

Incels betyder ofrivilligt celibat och beskriver tillståndet hos någon som inte har någon kärleksrelation eller haft samlag med någon av ofrivilliga skäl.

Föreläsningen handlade om ett fenomen genom ett internetcommunity som finns i främst USA och som består av incels (män) som hyllar dåd som massmord på kvinnor. Dessa män menar att det är kvinnors fel att de ”inte får ligga” och därför ska kvinnor dö. Inom detta community uppmuntras till grova våldshandlingar mot kvinnor och eftersom männen ser att kvinnor bär skulden för att de inte får sex så ska kvinnor straffas.

Det finns två våldsdåd som krävt flera dödsoffer i USA som kan härledas till incelsrörelsen (Kalifornien 2014 och Toronto 2018).  

Jag var helt chockad efter föreläsningen! Man tror ju inte att det är sant, att något så fruktansvärt pågår.

Men det stannar inte där.

I Ryssland instiftades en lag 2017 som avkriminaliserar våld i hemmet.

358 ledamöter röstade för förslaget och 2 röstade nej.

Lagen innebär att misshandel mot kvinnor och barn ses som ett administrativt brott och jämställs med fortkörning men om kvinnan eller barnet bryter något ben eller får andra skador som kräver vård då ses det som misshandel.

Ca 36 000 kvinnor misshandlas varje dag av en man i Ryssland och de flesta har inget skydd.

Journalisten Magda Gad har den senaste tiden rapporterat från situationen för kvinnor i Afghanistan och det är nästan outhärdlig information.

Våld mot kvinnor är vardag, flickor gifts bort vid låg ålder, män kastar syra på sina fruar, kvinnor våldtas…

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser om hur det är för så många kvinnor i världen.

Listan på kränkningar mot kvinnor kan göras lång och det finns mycket att göra när det gäller ojämställdhet, både internationellt som nationellt.

Att uppmärksamma den Internationella kvinnodagen känns på ett sätt futtigt i sammanhanget men vi kan ju inte bara vara tysta, vi måste höja våra röster och jag väljer att använda bloggen för att uppmärksamma situationen för några av världens kvinnor.

(Källor: Brottsförebyggande rådet, Expressen, Sveriges Radio)

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att det finns hjälp att få om du är utsatt för våld!