Boktips ”Vi möts på museet”

Sen jag blev chef för snart 6 år sen har jag läst väldigt lite skönlitteratur, vilket jag verkligen saknat då jag egentligen är en bokmal.

Det har helt enkelt inte blivit av och jag tror att det hänger ihop med nån slags mättnad. Jag har läst ganska mycket facklitteratur och andra slags jobbrelaterade texter i form av PM och rapporter mm.

Men nu har jag börjat läsa skönlitteratur igen och det är så härligt och avkopplande att läsa.

Jag föredrar deckare och socialrealism och några av mina favoritförfattare är Kepler, Hennig Mankell, Stieg Larsson, Maj-gull Axelsson och Susanna Alakoski för att nämna några.

Under sommaren har jag upptäckt en ny författarinna som heter Anne Youngson som skrivit en debutroman som heter ”Vi möts på museet.

Annes bok ges ut på det svenska bokförlaget Sekwa genom deras program etta.

Sekwa är ett svenskt förlag som specialiserar sig på franskspråkig litteratur i svensk översättning, företrädesvis sådan skriven av kvinnor. 2007 gavs förlagets första bok ut.
Förlaget har sitt kontor på Södermalm i Stockholm. Det grundades 2005 av Johanna Daehli. Förlagets namn är hämtat från den fonetiska transkriptionen av ”c’est quoi?”, franska för ”vad är det?”.

Sedan våren 2014 har Sekwa även lillasystern Etta. Under Etta utkommer istället godbitar översatta från engelska, men med samma filosofi bakom valet av böcker.

Våren 2019 får förlaget ännu ett ben att stå på i och med lillebror Norra. Här är det skandinavisk litteratur som står på den noga utvalda menyn.

Vi möts på museet handlar om en brevväxling mellan Tina från England och Anders från Danmark. Anders och Tina börjar brevväxla av en slump och historien kretsar runt den forntida Tollundmannen som hittats av arkeologer i Danmark och som Anne fascineras av. Anders arbetar på museet där Tollundmannen förvaras.

Anne (som verkar vara typ fiftyish) känner sig instängd i sitt äktenskap och gnistan mellan henne och hennes man har försvunnit och Anders sörjer sin fru som nyligen gått bort. Båda har vuxna barn och söker något nytt, men de kan inte sätta fingret på vad.

Annes och Anders brevväxling leder till en djup och innerlig relation tills den dagen då Annes brev upphör att komma…

Boken är en skönlitterär roman i pocket (jag ÄLSKAR pocket!) och jag tyckte att det var en fin historia och en intressant vändning i slutet. 

Boken var definitivt läsvärd och jag känner mig bra sugen på att sluka fler böcker av skönlitterär karaktär!

En annan sak som jag är bra sugen på är att besöka bokmässan nästa år. Jag har aldrig varit på bokmässan men det verkar väldans kul.

Kolla gärna fler boktips genom att klicka på länken till min Youtube-kanal som heter Fashion for fiftyish.

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att läsa en bok då och då!