Prova-på självförsvar mot våld med Corestyrka

I somras var jag på ett prova-på-pass som hette Självförsvar mot våld.

Passet var i en lokal i Munktellarenan i Eskilstuna och hölls av Corestyrka.

Corestyrka är ett träningsföretag som bland annat erbjuder just självförsvarskurser.

Jag är god vän med grundarna till Corestyrka; Gianna Troyse och Milomir Stevanovic, så jag ville gärna prova på detta pass.

Dessutom har jag gått på en av deras kurser i corestyrka tidigare som jag var väldans nöjd med.

Här ser du instruktörerna på kursen; från vänster Milorad Stevanovic, Gianna Troyse, Mario Troyse (Giannas bror) och Björn Widén.

Jag har inte gått på någon självförsvarskurs tidigare och jag var faktiskt lite nervös innan.

Jag kör ju själv MMA Fitness på Nova Training Center och i den typen av träning ingår moment av kampsport som kan ses som självförsvar. Dock är jag helt utanför min comfortzone när jag kör kampsport och självförsvar då jag faktiskt tycker det är obehagligt. 

Jag är så rädd, jag är rädd för att ramla, jag är rädd att jag ska ramla på någon annan, att jag ska göra illa mig själv eller någon annan. Detta kanske hänger ihop med att jag har så låg smärttröskel? Jag vet faktiskt inte men det är som om reptilhjärnan skriker; SPRING! SPRING! För det är det jag vill göra i dessa situationer. Jag vill bara fly.

Trots detta så körde jag hela passet utan att rusa därifrån och jag är faktiskt stolt över mig själv att jag gjorde det, även om jag tycket det var väldans obehagligt.

Vi övade på några grepp och tekniker som man kan använda om man skulle bli överfallen men den viktigaste lärdomen från kursen var att man ska skrika, man ska använda rösten så mycket man kan och ropa högt; Nej! Vad gör du? Sluta! eller vad man nu ropar. På så sätt kan man till viss del skrämma (överraska) den som anfaller en och få uppmärksamhet från andra att man behöver hjälp.

Att springa från förövaren är åxå ett bra tips, om man nu kan det.

Jag har funderat en del på detta med självförsvar och jag är på ett sätt kluven inför detta.

För å ena sidan borde ingen behöva vara så rädd och otrygg att man behöver gå på självförsvarskurser men å andra sidan kan det ju kännas tryggt att man har några bra knep som kan funka i en situation om man skulle bli attackerad/överfallen.

Men egentligen så borde vi ge mer kurser för pojkar och män (då det främst är pojkar och män som utövar våld) att öva på att inte använda våld över huvud taget!

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att du har rätt att känna dig trygg och att säga Nej!