Att dricka eller inte dricka alkohol

Du som läser min blogg regelbundet kanske läste mitt inlägg från julafton (24/12-2017) om min önskan till er läsare om en God och vit jul?

(foto lånat från Pixabay)

Jag tänkte fortsätta på ”alkoholspåret” i detta inlägg då jag tycker det är en viktig fråga att prata om, särskilt då den påverkar vår hälsa i hög grad.

Nu när det precis varit midsommar så blir just alkohol en central fråga, precis som vid alla högtider, och under semestertider är det fler som dricker mer alkohol än till vardags.

 

Jag jag dricker alkohol väldigt sällan. Och så har det varit de senaste 6-7 åren.

Tidigare drack jag betydligt oftare och mer. Jag festade ofta på helgerna och då var alkohol en självklar del för mig. Jag tyckte inte att jag hade roligt utan alkohol helt enkelt.

Men för 6-7 år sedan så vände det. Det var inte så att det hände något särskilt eller att jag kände oro för mina alkoholvanor, jag bara tröttnade på att festa och dricka.

Jag tycker inte att det är särskilt gott med alkohol och jag mår inte särskilt bra av det heller och sen tycker jag att det påverkar min träning negativt. 

Då jag är en morgonmänniska vill jag helst träna på morgonen och då är det otänkbart för mig att vara bakfull, det är som en bortkastad dag.

Jag mår väldigt bra av att inte dricka och saknar inte att dricka men en sak som är tråkigt är att jag ofta får förklara/försvara varför jag inte dricker.

Det är som att man är konstig om man inte dricker, eller att man har alkoholproblem eller är en riktig torrboll om man är nykter i sammanhang där många andra dricker.

Jag brukar aldrig ifrågasätta de som dricker varför de dricker och jag skulle önska att folk inte ifrågasatte de som inte dricker. Det är ju ett eget val att dricka eller inte.

Ibland låtsas jag till och med att jag dricker, häller upp något i glaset som ser ut som en drink eller så. Eller så säger jag att ”jag kör” och då är det ingen som frågar något mer.

Som jag skrev i julaftonsinlägget så är jag uppväxt med en mamma som var väldigt måttlig i sin alkoholkonsumtion, hon drack aldrig på exempelvis jul eller midsommar. På sin höjd tog hon två glas vin med sina väninnor då de skulle gå ut och dansa på Statt, vilket var väldigt sällan. Jag har aldrig sett min mamma berusad.

Jag skulle aldrig vara berusad i sällskap av barn och kan inte ens föreställa mig att jag skulle dricka i mitt barnbarns närvaro (inte i närvaro av andra barn heller).

Han har rätt till en helt nykter farmor tycker jag och jag vill även visa att vuxna behöver inte alltid dricka när det är fest till exempel.

Självklart så är det ett val varje vuxen person måste göra om man ska dricka eller inte och i vilka sammanhang, och jag har i princip valt bort alkoholen i mitt liv och det var ett lätt val för mig.

Dock är det ingen ”principfråga” för mig, jag är inte absolutist men dricker väldigt sällan nuförtiden.

Hur ser du på detta med att dricka i barns närvaro? Är du orolig för dina alkoholvanor? Känner du att du måste dricka för att andra gör det?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att du väljer hur du vill leva ditt liv!