”En kärings tankar om motion”- gästskribent på bloggen

I detta inlägg får du läsa ett inlägg av en  gästskribent.

”En kärings tankar om motion”, en reflektion om motion som min väninna Agneta Roisko skrivit.

Så här beskriver Agneta sig själv:

 

”Jag bor och verkar i Eskilstuna, där jag är född och uppvuxen.

Levde några år i förskingringen och återvände 1999.

Arbetar som pedagog på Eskilstuna Folkhögskola, framförallt som språklärare.

Jag har skrivit två böcker i fantasygengren; Drakar och berg och Eldhjärta och Stenhjärta.

Drömmer om en framtid där egot fått ge vika för förnuftet, där överlevnad blivit viktigare än tillväxt.

Och där jag tävlat med framgång med pudeln.”

 

Eftersom Agneta är en riktigt bra skribent så bad jag henne skriva en text om hennes syn på hälsa och motion till min blogg och här är hennes text En kärings tankar om motion:

”Känner ni till marshmallowtestet?

Fyraåringar lämnas ensamma i ett rum med en marshmallow och instruktionen att om de kan vänta tills en vuxen kommer tillbaka får de en marshmallow till. Annars får de nöja sig med en. Testet förutsäger barnens framgång vad gäller studier och arbete på ett mätbart sätt.

Så är det med motion också. Det är skönare att sitta i soffan framför teven, lättare att ta hissen, låta motorn öppna porten, men – med tiden blir man ju alldeles förslappad och förmodligen sjuk. Så, ansträngning idag ger belöning i framtiden.

Välj motion som du gillar, sägs det och det är väl sant. Det har aldrig lockat mig att röra mig till musik med andra, min koordinationsförmåga är lika liten som min lust att hoppa runt bland andra som jag inte känner. Lyfta skrot på gym går bort av liknande anledningar.

Så, något som alltid funkat är hundpromenader. Hade jag inte hund skulle jag inte gå en meter, som det är nu blir det enochenhalv till två timmar om dagen. Funderar/planerar en långvandring om jag inte visar mig vara för lat för det. Jag tycker om att gå och gå långt, men det är inte lika kul att bära packning…

Ridning är också trevligt och något som jag ägnat mig åt till och från sen jag var barn. Där krävs visserligen koordinationsförmåga men med syftet att få till ett samarbete med hästen. Det är nog det som lockar, även med hunden, att få en annan varelse att vilja det jag vill. Det handlar inte om tvång, utan om att vilja tillsammans.

Slutligen yoga, något som jag hittat de senaste åren. Jag har min privata tränare via youtube, Adriene, som har tid när jag har tid och som kommer hem till mig. Ingen behöver se hur det går eller inte går att göra rörelserna men det känns i kroppen när det blir rätt.

Sen finns ju perioderna när lusten och orken är alldeles borta och de behövs kanske också? Hunden ska ju ändå ut så helt utför går det inte.

Så, även om det är gott med marshmallows känns det också skönt med en stark och vältränad kropp, att kunna gå fyra trappor upp med matvarorna och klara av att öppna en trög dörr utan motorhjälp. Eller hur?

Här var Agneta och pudeln Spencer på väg till Bohuslän för vandring.

Tack Agneta för dina reflektioner om hälsa och motion!

En sak som kan vara värt att veta är att just idag är det Promenadens dag så passa på att ta en promenad vetja, oavsett om du har hund eller inte! 

Ha en bra dag och glöm inte bort att all rörelse är bra rörelse!