En sak som jag märker på olika sätt, särskilt från kvinnor, och som gör mig ledsen och fundersam, är att kvinnor ofta nedvärderar sig själva.
Jag har mött allt för många kvinnor med dåligt självförtroende och dålig självkänsla, vilket är sorgligt för det är fantastiska kvinnor jag mött.
Om man googlar på begreppen självförtroende och självkänsla så beskrivs de så här:
Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera och ses som en social tillgång som behövs i vardagen.
Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om den uppfattningen en person har om sig själv och den man är.
God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för, att kunna skapa en objektiv uppfattning om sig själv, både på gott och ont. Medan låg självkänsla kan vara mycket destruktivt för personen.
(källa: http://www.motivation.se/innehall/sjalvkansla-och-sjalvfortroende-hall-isar-begreppen).
Oavsett begrepp så upplever jag att så många kvinnor har en skev och felaktig bild eller uppfattning om sig själva.
De tror att de är sämre, mindre värda, fula, okunniga, ”you name it” inom så många områden.
Och nu pratar jag om duktiga, vackra, kompetenta,smarta kvinnor.
Varför är det så här? Vad är det som gör att vi kvinnor (inte alla såklart, men många) inte tror på oss själva och våra förmågor?
Att vi inte ser hur starka och snygga vi är? Att vi inte ser hur skickliga och bra vi faktiskt är?
Istället klankar vi ner på oss själva och förminska oss.
Författarinnan Edith Södergran uttryckte sig mycket klokt i frågan redan i början av 1900-talet. Hon skrev så här:
”Min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner. Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”.
Jag säger bara två saker:
1. Jante kan gå och dra något gammalt över sig (eller som jag säger när jag blir riktigt arg: Jante kan gå och ”fuck himself”!)
Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Den är formulerad i 10 budskap som lyder enligt bilden nedan:
Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns däremot på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det. Jantelagen är en uppdiktad lag formulerad av Aksel Sandemose. Läs mer om den där Jante i mitt inlägg Jante kan dra något gammalt över sig från den 18/7-17.
2. Nu räcker det! Nu skärper vi till oss och tar både tid och plats, nu tar vi för oss, nu bestämmer vi oss för att se och ta reda på vad vi går för, för att stärka vår självkänsla om den är låg. Nu bestämmer vi oss för att se hela vår kapacitet, kompetens och skönhet, både den inre och den yttre!
Är du med? Nu slutar vi att förminska oss själva!
#jantekandranågotgammaltöversig
Ha en bra dag och glöm inte att du är fan bäst och du har huvudrollen i ditt liv!