Jag söker en mångfald av vackra väninnor!

 

Jag brukar beskriva mig som en oerhört privilegierad person. Jag har allt en person kan önska sig. Jag har ett bra jobb, jag bor bra, har en fin familj som jag umgås mycket med, jag är frisk… listan kan göras lång. Jag vet att jag tillhör en privilegierad grupp i samhället.

Man pratar ibland om uttrycket ”de privilegierades privilegium” som innebär att en person är privilegierad för att personen tillhör normen men inte själv ser sitt privilegium. Uttrycket härstammar från amerikanskan Peggy McIntosh.

Privilegium kan ses som en motsats till diskriminering och diskriminering kan ske utifrån kön, sexuell läggning, etnicitet,religion, hudfärg, ålder etc. och samtidigt finns det många sorters privilegium.

Det gemensamma för diskriminering och privilegium är att personen har vare sig valt eller gjort sig förtjänt av det.

Ofta tänker man på de vitas privilegium men det kan även handla om grunder som klass, utseende, funktionsnedsättning, religion m.m.

De som är privilegierade riskerar inte att bli diskriminerad utifrån de grunderna. Det den här personen är eller gör anses inom den kontext personen befinner sig i, vara det normala och är alltså ingenting man behöver tänka särskilt på.

Jag behöver aldrig förklara eller ifrågasättas varför jag tänder på män eller varifrån jag kommer eller fundera på hur framkomligheten för någon i rullstol upplevs. Jag behöver inte bekymra mig om nedlåtande blickar eller kommentarer om min vikt eller längd.

Jag har inte förtjänat mitt privilegium, det är slumpen som avgjort det och det har inget med mig som person att göra men dessa privilegier upprätthåller och skapar orättvisor.

Det här ”stör” mig. Det stör mig i den meningen att jag tycker att det är så orättvist. Jag är inte bara privilegierad, jag är dubbelt privilegierad men jag är smärtsamt medveten om detta.

Jag vet att min blogg inte är särskilt normkritisk och jag vill försöka ändra på det. Självklart kan jag inte ändra på mig själv, min person, jag är den jag är, privilegierad eller inte, men jag kan välja att lyfta fram andra fiftyish-kvinnor i min blogg som INTE anser att ni tillhör den rådande normen.

Jag upplever den rådande normen som inskränkt och alltför snäv och jag vill bidra till att vidga vad som anses tillhöra normen.

Jag vill inte att min blogg ska bidra till att upprätthålla en snäv norm för bara vita, medelklasskvinnor…

Det är nu DU kommer in i bilden.

Jag vill gärna lyfta fram kvinnor och/eller män som identifierar sig som kvinnor i åldern 45-55 år och som INTE anser att ni tillhör den rådande normen i Sverige.

Jag vill skriva om er!

Jag vill höra er berättelse och höra hur ni ser på inre och yttre skönhet och jag vill låta fotografera er.

Jag söker fler och en mångfald av Vackra Väninnor!

Om du känner att du vill delta i detta sammanhang, bor i eller nära Eskilstuna och är mellan 45-55 år samt kvinna eller identifierar dig som kvinna, så tveka inte att skicka ett mail till mig på: anna_bergfors@hotmail.com så kontaktar jag dig och berättar mer om vad detta innebär.

Om du känner någon som skulle passa för detta uppdrag får du gärna tipsa om detta inlägg. 

Observera att detta är ett helt ideellt uppdrag och att ingen ersättning utgår.

Ha en bra dag och glöm inte bort att du är värdefull oavsett vem du är eller varifrån du kommer eller hur du ser ut!