Vackra väninnor från Årby

Jag är uppvuxen i ett bostadsområde i Eskilstuna som heter Årby, ett s.k. miljonprogram under 70 och 80-talet. Jag hade en fantastisk uppväxt i Årby, på alla sätt.

Årby var verkligen ett barnvänligt bostadsområde med närhet till både skola, dagis (som det hette när jag var liten) och affärer.

Det bodde väldigt många barnfamiljet i Årby så det fanns alltid någon att leka med och senare att ”hänga med”.

I detta inlägg får du träffa tre av mina vackra väninnor som också är från Årby och ta del av deras outfits, skönhetstips, måbratips och ”hälsoresor” de genomfört.

Marie, Nikolina och Kina

 

Marie Scott (my sisters sister from another mister)

Hej på er alla vackra kvinnor där ute!!

Jag har fått den stora äran att få vara med här på Annas fantastiska blogg =)

Vem är jag då?

Jo, jag heter Marie Scott och har precis passerat det där magiska sträcket 50 år och det gick ju alldeles jätte bra, utan åldersnoja och konstigheter. Och svettningar o vallningar lyser med sin frånvaro än så länge, tack o lov =)

Jag är en mamma till två underbara killar, Emil 26 år och Simon 23 år, varav Emil har lämnat boet.

Är en glad ”tjej” som tar dagen som den kommer. Jobbar gör jag som undersköterska på ett demensboende, som är en utmaning varje dag, ingen dag är den andra lik där. Känns gott när man åker hem för dagen och vet att man fått andra människor att må bra, om så bara för en lite stund..

Saker som får mig att må bra är att få vara med nära och kära, äta (för mig) bra och god mat, men har också periodvis stora behov av att bara få vara för mig själv, gotta ner mig i soffan och frossa i bra serier, då laddar jag om mina batterier, att gå en power-walk då och då funkar också, då med bra musik i lurarna.

Jag påbörjade den största hälsoresan, för mig, den 25/7-2015.

Då började jag med LCHF, för att jag behövde/behöver gå ner i vikt. Det som var avgörande för mig var när jag en dag stod i provhytten på KappAhl och jag inte fick på mig ett enda plagg, allt var för litet i de största storlekarna, då insåg jag att en förändring måste till.

Har provat många dieter och även viktväktarna, problemet har bara varit att jag aldrig fått äta mig mätt utan hela tiden gått hungrig och tyvärr har det fått mig att falla tillbaka i gamla mönster. Men tack vare LCHF har jag blivit mätt, känt mig nöjd och till freds och alla mina ”sug” har försvunnit. På två år har jag lyckats med bedriften att gå ner 50 kg, tappat 35 cm runt magen och fått gå ner tio storlekar på kläderna. Jag är så stolt över vad jag åstadkommit alldeles på egen hand. Visst har jag ”fallit” ibland och ätit det som är ”förbjudet”, eller mindre bra för mig, men det är väl helt normalt, en viktresa går ju inte helt bekymmersfritt spikrakt neråt, den kringelkrokar sig upp o ner och hit o dit. Har även gjort valda avsteg, är ju inte mer än människa =)

Kan tyvärr inte skryta med att jag tränat mycket under resans gång, då jag är en ganska lat och bekväm person. Har blivit lite power-walks och så cyklar jag fram och tillbaka till jobbet, som blir ca 9 km/dag, cyklar även mycket i min vardag, förutom vintertid, då får Sjösala vila.

Än är jag inte i hamn vad gäller vikten, har stått stilla ganska länge, men stressar inte, tar en dag i taget, har ju tagit många år att äta upp mig, så nedgången får ta den tid det tar. Jag kämpar vidare, har 20-25kg kvar som jag vill få bort.

Vet att man aldrig ska säga aldrig, men som jag känner nu så kommer jag nog aldrig gå tillbaka till hur jag åt innan LCHF, många hälsovinster har jag fått på vägen. Är mycket piggare o gladare idag, en fungerande mage utan svullnad och gaser, daglig halsbränna som bortblåst, värk i kroppen har minskat betydligt och ett växande självförtroende som varit totalt väck under många år, känner mig levande igen.

Jag är inte personen som tycker om att ”klä upp” mig, men har vardagskläder jag känner mig bekväm och även fin i.

De två outfits jag visar i inlägget, är jag liksom, kläder jag trivs mycket bra i och jag kan ha dem både till vardags och festligheter.

Här ses jag i en trikåklänning och blus, som jag tycker riktigt mycket om. Klänningen är en hellång modell som jag inhandlat på Fabriken i Sparreholm, märket är CULTURE, blusen är också från Fabriken, märket är Zizzi, de rosa skorna är från Alley, Skopunkten.

Skorna är av märket Alley från Skopunkten

Skönhet är för mig något som kommer från insidan, ett gott hjärta, empati, värme, att vilja gott för andra utan att kräva/förvänta något tillbaka. Att vara glad, nära till skratt.

Måbratips från mig: Ta det lugnt, sluta stressa, kommer inget gott av att stressa, ge DIG egentid, det behöver vi alla.

Kina (från vänster) har en vitprickig blus från H & M, vita byxor från Ullared och svarta skor från Primark  London.

Jag, Anna, har ljusblå jeans från H & M samt blommig blus och svarta nätstrumpor från Gina Tricot som ni får läsa mer om i bloggen nästa vecka.

Nikolina har svartvita tights från Rusta, svart blus från Poly Poly New York och svarta sandaler från Skopunkten

Marie har blå blus och jeans av märket XLTN från Kapp Ahl, en vinröd bombarjacka från Lindex och blåa skors av märket Alley från Skopunkten.

 

Kina Melkie

Jag är en 53 årig kvinna med 4 vuxna flickor; Maxime 27, Nadine 24, Nicole 22 och Dorine 21.

Jag älskar att få umgås med dem. Dock har alla flyttat hemifrån till olika städer och pluggar. Örebro, Borlänge, Växjö och Malmö. Fast Maxime som bor i Malmö och är fastighetsmäklare. Är en väldigt stolt mamma över dessa älskade flickor. Älskar livet när jag får vara med dem.

Jag jobbar heltid, natt på Tunagården. Jobbat natt i 20 år. Sen jobbar jag extra dag och kväll på Attendo. Jag gillar mitt jobb och mina underbara arbetskamrater.

Har dock inga fritidsintressen. Jag mår bra av att ha människor omkring mig. Få umgås med vänner.

Jag har börjat på Viktväktarna. När man jobbar natt så är man dålig på att äta rätt. Så för mig så har det blivit att lära mig äta rätt. Frukost, lunch, middag plus mellanmål. Det går väl sådär. Men jag lär mig. Känner att jag mår bra av det. Tänka på att börja äta rätt och gå ner i vikt.

Träna och gå på gym kan jag inte. För jag har ont i ett knä. Men jag gör situps och övningar med ett gummiband här hemma.

Här har jag en vit klänning som är inhandlad från Spanien och vita skor från Deichmann. Guldarmband från Libanon. 

Skönhet för mig är att få se andra glada. Att ge ett leende och kramas.

Just nu mår jag bra och älskar livet.

Livet har varit väldigt jobbigt med många motgångar. Men jag brukar tänka på ett ordspråk när jag tänker tillbaka på svåra tider: ”Lär dig livet stora gåta; Älska, Glömma och Förlåta”.

Mitt måbratips är att man ska äta rätt. Frukost, lunch och middag. Då mår man bra och får mer energi.

 

 

 

Nikolina Naumovska

Jag heter Nikolina Naumovska och är 47 år gammal. Jag har en son som blir 27 i år. Jag jobbar på ett gruppboende för dementa här i Eskilstuna som heter Tunagården. Har jobbat inom vården i hela mitt liv men har känt sedan några år tillbaka att jag vill jobba med nåt annat!


Tunagårdens hälsofreaks är något jag och två kollegor startat upp för 1 år sen. Vi har en grupp på Facebook och vi ger ut månadsbrev till alla 12 enheter på Tunagården samt chefer, sjuksköterskor, kökspersonal m.fl. I månadsbrevet puschar vi till olika slags träning och aktiviteter i hälsans spår. Vi stöttar och erbjuder att följa med och träna om man inte vill gå själv. Vi anordnar med promenader i Vilsta t.ex. och även har vi gått Gyllenhjelmska leden på 2.5 mil! Det är alltid något nytt varje månad och alla får komma med tips och förslag! Vi har även pausgympa på jobbet till musik på 4-5 min, 2ggr/dag 2ggr/veckan!  Jag och min kollega Lotta turas om att hålla i detta! Mycket uppskattat! Grejen med det hela är att känna en gemenskap på jobbet med alla och att röra på kroppen då vi undersköterskor har ett tungt jobb både fysiskt och psykiskt samt ha roligt i hälsans tecken! Jag kommer att skriva mer i vår internportal och uppmana andra boenden att göra detsamma!

Rödblå sommarklänning, köpt på en marknad i Ohrid Makedonien, svarta sandaler från Skopunkten

 

Skönhet för mig är att man är sig själv, naturlig med sparkling! Att inte se ut som alla andra, var unik och gärna färgglad!

Skratta och le mycket! Kom ihåg att leenden smittar av sig! Skönhet är också att ta hand om sig både utvändigt och invändigt.

Tänk hälsosamt men överdriv inte… unna dig den där chokladbiten eller glassen! Njut av ett glas vin eller öl! Njut av livet!

Måbratips är att göra saker som gör dig glad! t.ex. umgås med dina vänner, dra iväg till Stockholm på shoppingrunda, att unna dig saker, t.ex. en god parfym el dyl. Resa, träna och varför inte ta en dag hemma som jag tänker berätta om som får mig att ladda om och som ger mig avkoppling. Jag jobbar som sagt med människor varje dag och när jag har en 6 dagars vecka med jobb så tar jag ofta time out min enda lediga dag den veckan! Jag är då hemma, själv, och vill helst inte prata med någon och inte umgås med någon utan är då hemma en hel dag utan att gå ut.. såå varför gör jag så? jo jag tar mig lite egen tid där jag finner avkoppling för att ladda om, vilket jag tycker är så skönt.. .att bara vara, inga måsten… bara vara… Jag kan ligga på sofflocket och kika på tv serier och äta praliner, jag kan också köra nåt hemmaspa som t.ex. ta ett avkopplande bad (älskar att bada badkar) och ha inpackning i håret och smörja in kroppen i nån god doftande bodylotion. Har jag färdiglagad mat hemma som jag bara behöver värma så älskar jag mig själv ännu mer (fniss)! Prova!! Man blir som ny! Andra må bra tips är sänk dina krav och stressa inte! Ha roligt! Var busig! Skratta!

 

Mötet med dessa vackra väninnor berörde mig på djupet då det fanns en livsglädje hos alla dessa vackra väninnor som är helt outstanding!

Under hela fotosessionen hade vi superkul och alla hade nära till skrattet och bjöd på sig själva. En fantastiskt fin gemenskap och ett slags systerskap.

Både Marie, Kina och Nikolina jobbar som undersköterskor och vårdbiträden, några av de viktigaste jobben som finns! De tar hand om äldre och sjuka människor hela dagarna.

Jag blev så glad när jag hörde om deras berättelser om hur de tar hand om sig själva och andra.

Maries fantastiska hälsoresa med den viktminskning hon genomfört på egen hand, Nikolinas helt otroliga hälsofrämjande insats hon gör på jobbet och Kinas stolthet över sina vackra döttrar.

Och för att inte prata om hur snygga de är! Maries ögon, Nikolinas supersnygga ben och Kinas hår.

Det här är vackra väninnor både på insidan och utsidan.

 

Fotografer: Ann-Margret Johansson-Pettersson och Kjell Pettersson

 

Ha en bra dag och glöm inte att ett gott skratt förlänger livet!