MMA och MMA Fitness=perfekt träning för 50-åringar!

 

Jag tränar på en klubb som heter MMA Fitness/Nova MMA/Crossfit Eskilstuna och har tränat där sedan 2013 då min kompis Rickard Jarme’us lockade dit mig.

Några år innan jag började på MMA Fitness hade jag sprungit en del (eller snarare småjoggat och lufsat fram) men det var allt.

Jag har inte alltid varit en fysiskt aktiv person, jag var dessutom storrökare från det att jag var 14 år tills jag blev 40 år och det var typ då jag började att springa.

Jag minns en gång i tonåren då jag och min bästis Katarina bestämde oss (av någon outgrundlig anledning) att ta ett varv i löparspåret i Årbyskogen. Det slutade med att vi gick och rökte och pratade istället…

 

MMA Fitness är kampsportsinspirerad högintensiv intervallträning och i början hade jag några ”nära-döden-upplevelser” där.

Men jag överlevde och är numera även instruktör, vilket är väldans roligt.

Det bästa med MMA Fitness är att du utgår från dig själv, det är du själv som lägger ribban och oavsett var du har din ribba så stöttar och peppar vi varandra för att bli bättre och bättre. Det är riktigt bra gemenskap på klubben och vi är som en familj.

Jag tränar MMA Fitness 3-4 gånger per vecka, främst på morgonpassen då jag är en morgonmänniska (och kvällstrött).

Jag ser träningen som en ventil, en kanal för att både få energi men även att ”ta ut sig”.

Man mår ju så himla bra efter ett pass, man känner sig stark och lycklig.

Det finns en del fördomar om MMA, att det är mycket skador och ”våldsamt”. Min uppfattning är att det är väldigt lite skador. Jag har själv sträckt mig 2 gånger inom loppet av ca 4 år och skador tillhör ovanligheten på klubben, och att det är ”våldsamt” är väl en definitionsfråga. Det är en kampsport men jag upplever att det är väldigt kontrollerat och uppstyrt vad man får och inte får göra.

Nu är MMA och MMA Fitness inte riktigt samma sak. På MMA Fitness är det mer fysträning med inslag av exempelvis boxning och brottning, fitnessen är inte ren kampsport.

Jag har provat MMA passen några gånger men det är inte min grej att ha tandskydd, jag får kväljningar av dem, och sen gillar jag inte att hålla på och ramla, som man gör i den typen av träning fast det kallas för nedtagningar. Jag är rädd att jag ska ramla på någon eller att någon ska ramla på mig så jag gör illa mig.

Först tänkte jag att jag är för gammal för just MMA, men det handlar inte om ålder, det handlar om att just den typen av träning passar inte mig. 

Oavsett om man kör MMA eller MMA Fitness så är den typen av träning superkul, supertuff och passar oss ”fiftyish” perfekt!

 

Läs gärna min blogg nästa vecka för då får träffa tre av mina vackra väninnor som också tränar på klubben och ta del av deras må-bra-tips…

 

Tränar du? Varför tränar du? Vad tränar du?

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att du är bra oavsett om du tränar eller inte!